Les mesures del govern espanyol apujaran fins a un 10% l’IBI contra la voluntat dels ajuntaments

Les anomenades ‘mesures d’ajustament’ aprovades dimecres pel govern espanyol del PP amb el suport de CiU  poden suposar una forta sotragada per als ciutadans de molts municipis. Aquests veuran incrementat almenys fins un 10 per cent l’IBI del 2012 al marge del que van aprovar els seus ajuntaments. Tot i amb això, resta per analitzar si la pujada aprovada per l’Estat s’ha de sumar a les xifres establertes pels respectius consistoris.  En aquest cas, la situació més extrema a la comarca del Baix Montseny seria Riells i Viabrea. Al 15 per cent d’increment que l’Ajuntament va aprovar en la modificació de les ordenances fiscals, s’hi pot sumar ara la fixada per la llei espanyola, el que pot suposar un increment per a aquest any de fins al 25 per cent.

La decisió del govern de CiU, PSC i Entesa de Riells d’apujar l’IBI en 15 punts ja va ser qüestionada per ERC, que va demanar esglaonar la pujada en diversos anys. Segons el cap del grup republicà, Josep Maria Bagot, “si s’hagués apujat un 5 per cent ara seríem al 15, com volia el govern, i no en un 25 que acabaran pagant molts veïns”.

El fet és que els 10 punts d’increment de l’Estat tindran impacte a tots els municipis de la comarca. A Sant Esteve de Palautordera, que va aprovar una puja del 5 per cent, però també a ajuntaments com el d’Arbúcies, Cardedeu o Sant Hilari que van congelar o apujar l’IBI de manera molt moderada per evitar augmentar la pressió fiscal sobre els seus ciutadans han vist com ara s’apuja un 10 per cent sobre el que van acordar per decret llei espanyol.

En el cas del municipi d’Arbúcies, que va congelar l’ impost, haurà d’aplicar ara el 10 per cent. Per a l’alcalde, Pere Garriga (Entesa per Arbúcies), “la meitat de la població té necessitats i per això no es poden universalitzar els impostos perquè es repercuteix al jubilat, a l’aturat, a les classes pobres i mitjanes”. Garriga remarca que l’equip de govern de l’Ajuntament va decidir congelar la majoria d’impostos, després d’un llarg debat, tenint en compte la realitat econòmica del carrer.

Per aquest motiu, els ajuntaments ja s’havien mostrat en contra. Tant l’Associació de Municipis de Catalunya com la Federació Catalana de Municipis, les dues entitats que agrupen tots els ajuntaments, van titllar la mesura d’atac a l’autonomia local. “No sols es vulnera l’autonomia local sinó que se’ns fa passar als ajuntaments com els dolents de la pel·lícula”, explica l’alcalde de Sant Celoni, del PSC, Joan Castaño.

En aquest municipi, l’Ajuntament va aprovar un augment per al 2012 del 6,2 per cent. Segons Castaño, actualment s’està estudiant amb detall el Real Decreto-ley 20/2011, de 30 de diciembre, de medidas urgentes en materia presupuestaria, tributaria y financiera para la corrección del déficit público perquè considera que la seva redacció és confosa. L’alcalde celoní espera que es pugui interpretar que el 10 per cent que estableix la Llei sigui el topall màxim establert per no haver d’aplicar una pujada del 16,2 per cent. També “estudiarem si es poden introduir bonificacions tenint en compte que és un impost que encara no s’ha cobrat”.

La mesura també afecta els municipis que han fet recentment o es troben en revisió cadastral, com Breda o Hostalric. D’una banda, perquè l’efecte d’aquesta revisió cadastral sovint es projecte en una desena d’anys amb pujades sobre la base. Però també perquè la llei afectarà en trams d’habitatges entre un 4 i un 6 per cent.

Aquest és el cas de Santa Maria de Palautordera, que va fer la revisió el 2004 i ha anat diferent el resultant en un 10 per cent en 10 anys. A això, caldrà sumar un increment del 6 per cent en els habitatges de més valor, segons explica l’alcalde de CiU, Jordi Xena. “No estic gens d’acord amb la mesura”, diu l’alcalde, que assenyala que “els ajuntaments volem més recursos però amb més participació dels ingressos de l’Estat, no utilitzant amb una potestat nostra i afectant la butxaca dels contribuents”. Xena també remarca que “preferitia que la gent no ho hagués de pagar” i per aquest motiu estan estudiant la possibilitat d’aprovar bonificacions, tot i que reconeix que serà complexe.

La Llei, però, tindrà altres efectes derivades de la seva aplicació ja que l’augment dels ingressos s’hauran de consignar en els pressupostos municipals per al 2012. En el cas de Santa Maria de Palautordera, Xena assenyala que els números estaven quadrats i a punt per ser portats al Ple. L’alcalde apunta que aniran a una partida destinada al Centre de Dia ja que les negociacions amb la Generalitat per disposar d’aquest equipament estan a prop de tancar-se.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: