Els consistoris diuen que el 10% de l’IBI serà acumulatiu, malgrat el desgavell interpretatiu al govern

L’anunci del govern espanyol sobre l’augment del 10 per cent de l’IBI  ha tingut un gran impacte a la comarca i a la resta del país. Un impacte que s’ha vist agreujat per la incertesa que el mateix executiu espanyol ha mostrat en no esclarir els dubtes que ha generat la notícia. Els ajuntaments, una setmana després, es mouen en la incògnita de si la pujada del 10 per cent de l’impost, serà o no acumulatiu respecte les xifres que els propis consistoris van aprovar abans d’acabar l’any 2011.

Així ho ha explicat el portaveu de CiU al Vallès Oriental i senador, Feliu Guillaumes, que ha explicat aquest dijous que el mateix grup de CiU al Congrés, que va donar suport a la mesura,  ha formulat una pregunta a la cambra per tal de treure l’entrellat a la qüestió, perquè des del mateix partit no tenen clara quina  serà la seva repercussió.  Guillaumes ha explicat que s’està buscant la fórmula legal per tal que la pujada de l’IBI s’inclogui dins l’augment que hagin acordat els diferents ajuntaments i no acumulatiu. En aquest sentit, Guillaumes ha afegit que els consistoris, però, no es poden fer enrere respecte la pujada que ja s’hagi aprovat i que si, finalment, l’increment del 10 per cent és acumulatiu, s’haurà de sumar a l’import establert.


Per altra banda, la incertesa també s’ha plasmat entre els diferents alcaldes del Baix Montseny.  Mentre que hi ha alguns alcaldes que encara no tenen clar quin serà l’impacte; n’hi ha d’altres que veuen segur que el 10 per cent serà acumulatiu. En aquesta direcció ha parlat l’alcalde de Breda, Jordi Iglesias, que considera que els ajuntaments hauran de sumar 10 punts a la taxa de l’IBI, però tenint en compte els municipis que durant els darrers anys han realitzat la revisió cadastral, com és el cas de Breda i que no es parlaria del 10 per cent, sinó que es mouria entre el 2 i 4 per cent, segons ha assenyalat Iglesias. L’alalde ha afegit que “no crec que apujant l’IBI s’arregli el problema de finançament de les administracions locals”.

En aquest sentit també s’ha pronunciat el portaveu d’ERC a Riells i Viabrea, Josep Maria Bagot, que veu segura la pujada del 10 per cent a l’IBI. Si es compleixen aquestes expectatives, Riells i Viabrea passaria d’un augment del 15 per cent de l’IBI a un 25, la pujada més rellevant de tots els municipis que formen el Baix Montseny.

Anuncis
Etiquetes: ,
%d bloggers like this: