Joan Julià inaugura a la Rectoria Vella de Sant Celoni una exposició de mig miler de ràdio transistors

Aquest dissabte, 28 de gener, a les 7 de la tarda, s’inaugura a la Rectoria Vella de Sant Celoni una mostra del celoní Joan Julià sota el lema de ‘El món dels ràdio transistors’. En aquesta exposició Julià mostrarà part de la seva col·lecció de ràdio transistors, uns 500 exemplars, tots nous i en bon estat. Per aconseguir-los, Julià ha hagut de fer un llarg treball de recerca, d’anys de durada, per elaborar un llistat dels que volia aconseguir, triar els més representatius i, finalment, adquirint-los. La mostra es podrà visitar fins l’11 de març els dijous, divendres i dissabtes de 5 de la tarda a 8 del vespre i diumenges i festius de dos quarts de 12 a dos quarts de 2 del migdia i de 5 de la tarda a 8 del vespre. A més, cada dissabte, de 6 a 7 de la tarda, Joan Julià oferirà una visita comentada.

Joan Julià Enrich és pèrit industrial electricista, de la promoció de 1952 de la Universitat Industrial de Barcelona, i al llarg de la seva carrera professional ha ocupat diferents càrrecs en empreses d’electricitat i electrònica fins que l’any 1996es va jubilar. Fa uns 50 anys que es va establir a Sant Celoni. S’ha interessat per la ràdio des de la infantesa i als anys 70 es va convertir en radioaficionat amb l’indicatiu EA3BKS. Ha estat fundador i primer president de l’Associació Cultural Amics de la Ràdio.

Julià és autor dels llibres ‘Radio:  historia y técnica’ (1993), ‘Radios españolas’ (1999), ‘Radios y altoparlantes’ (2000), ‘Radios: emisoras y receptores’ (2004) i ha publicat articles sobre ràdio a diverses revistes tècniques. També col·labora com a historiador al programa ‘L’altra ràdio’, de RNE R4.

Des de 1985 ha realitzat més de 25 exposicions amb els aparells de ràdio de la seva col·lecció, amb la participació de la Unión de Radioaficionados Españoles, Fira Internacional de Barcelona, la Caixa, EAJ1 Ràdio Barcelona, Generalitat de Catalunya, Ministerio de Comunicaciones, Museo Nacional Reina Sofia, Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Cabildo Insular de Tenerife i El Corte Inglés. El 1995 una part de la seva col·lecció es va poder veure a la Rectoria Vella de Sant Celoni, a la mostra ‘Temps de ràdio. Receptors del Museu Julià de la Ràdio’.

El Museu Julià de la Ràdio,  la seva col·lecció particular formada per uns 1.500 aparells, va romandre obert al públic a Sant Celoni fins al 1996. El 2006 la col·lecció va passar a ser propietat del Museu Nacional  de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, amb seu a Terrassa. Apassionat pel món de la ràdio, Julià s’ha especialitzat darrerament en els transistors. En aquesta mostra presenta part de la seva nova col·lecció de ràdio transistors i està classificada en catorze apartats (històrics, espanyols, portàtils, miniatura i d’altres) seguint els mateixos criteris del seu nou llibre, ‘Radio transistores’, actualment en procés d’edició.

Aprofitant la mostra, l’emissora local Punt 7 ràdio ha volgut aprofundir en aquesta exposició i s’han preparat dos programes especials entorn als ràdio transistors amb una conversa amb Joan Julià. El primer programa se centra en la revolució que va suposar la introducció d’aquest aparell a la societat i el segon fa una aproximació a les aficions i història lligada a la ràdio de Joan Julià.  S’emetran dilluns 30 de gener i  dilluns 6 de febrer a les 10 de la nit. També es podran descarregar, un cop emesos, al web santceloni.cat/radio.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: