Sant Celoni renuncia a 15 habitatges protegits perquè empreses i bancs els consideren inviables

L’Ajuntament de Sant Celoni va aprovar ahir, dijous, al Ple, el desistiment per al desenvolupament de la promoció d’habitatge protegit al carrer Montserrat 61-63, a través del Registre d’entitats promotores d’habitatge protegit de la Diputació de Barcelona. D’aquesta manera va formalitzar la renúncia a la construcció de 15 habitatges de protecció oficial amb 15 aparcaments a aquest espai ja que, segons ha explicat l’alcalde de Sant Celoni, Joan Castaño, la Diputació de Barcelona havia elaborat mitja dotzena d’estudis de viabilitat, tant amb habitatge protegit de lloguer com amb habitatge protegit de compra, per als que “no sortien els  números”.

En aquest sentit, la Diputació, ha explicat Castaño, havia mantingut converses tant amb entitats financeres com amb promotors privats per tirar endavant la construcció d’aquests habitatges, però tots ho van considerar inviable i això ha portat l’Ajuntament a renunciar a fer-los.

Castaño va remarcar que l’Ajuntament havia ofert alternatives com adquirir el local que es preveia construir amb aquests pisos o aportar-hi fins a 412.000 euros de les arques municipals, però que la retallada d’ajuts per a les empreses promotores per construir aquestes vivendes va fer que els diversos concursos quedessin deserts.

La construcció d’aquests habitatges protegits es va anunciar l’abril de 2009 i s’esperava que les vivendes estiguessin disponibles en el termini de dos anys. Els tràmits per a la licitació es van començar aleshores però la resposta no va ser la desitjada. Una licitació que havia de fer el Registre d’Entitats promotores d’habitatge protegit de la Diputació de Barcelona, per agilitzar els processos administratius de la contractació de l’obra.

Ara, el projecte previst al carrer Montserrat queda congelat. A això s’hi suma el fet que nombrosos pisos protegits de lloguer del carrer Maria Aurèlia Capmany estan buits actualment perquè el seu preu està per sobre del que estableix el mercat, tal i com ja va denunciar aquest setmanari el passat mes de novembre. L’Ajuntament continua pendent que Catalunya Caixa, titular dels immobles, designi un interlocutor per poder parlar de la rebaixa dels preus d’aquests habitatges perquè es puguin tornar a ocupar.

D’altra banda, el grup municipal d’ICV-EUiA de Sant Celoni va presentar al Ple, una moció de rebuig a l’augment de l’IBI que va aprovar el Consejo de Ministros el passat 30 de desembre als municipis que no han actualitzat el seu valor cadastral abans del 2002. Una mesura que la formació considera que significa una nova despesa per gairebé totes les llars i una vulneració a l’autonomia local dels municipis. La formació va defensar, a més, l’increment de l’IBI no pot ser una mesura econòmica amb voluntat de substituir les mesures estructurals que el món local porta reclamant des de fa dècades i que suposa, tan sols, una solució pressupostària conjuntural “que no soluciona el problema de l’infrafinançament local i afegeix major incertesa en les finances del món local”.

Per ICV el caràcter unilateral de la mesura dificulta als municipis la capacitat de modular l’impost ja que en un moment de crisi com l’actual carrega majoritària sobre moltes famílies que estan passant dificultats econòmiques i per aquest motiu el Ple va aprovar mostrar el rebuig del Consistori i a la pujada de l’IBI, a més de reclamar un model de finançament propi i definitiu per als ajuntaments que no estigui subjecte a mesures conjunturals aprovant una llei de finances locals que financi de forma suficient les necessitats del món local. La moció va quedar aprovada amb el suport unànime dels partits.

El Ple també va aprovar la moció de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) de Sant Celoni que demanava l’adhesió de la vila a l’Associació de Municipis de Catalunya. La formació juvenil va presentar la proposta en considerar que la resposta institucional dels ajuntaments amb la creació de l’Associació de Municipis per la Independència representa un pas endavant i que “ha arribat el moment de deixar de parlar de la lluita per la Independència i començar a debatre com volem construir el nostre país”. La proposta va comptar amb el suport de CiU i  CUP i les abstencions d’ICV i PSC.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: