Jordi Iglesias (CiU):”l’objectiu és fer poble, enfocat a la promoció econòmica de Breda”

-En quina situació es troba el centre de dia de Breda? 

-Ara ja està aprovat l’establiment del servei i la infraestructura ja està acabada i ara només queda posar-hi el mobiliari. El que ens queda fer ara és legalitzar la infraestructura com a establiment de servei públic de serveis a les persones grans. És a dir, serveis integrals a les persones grans en l’àmbit rural, que és el que volem fer. Però l’àrea de Serveis Socials no ho contempla i ara el que hem de fer és homologar-lo com a centre de dia. Després, aquesta circumstància la podrem canviar i fer-ho dins l’àmbit rural perquè creiem que en un municipi com Breda és més accessible econòmicament, tant per als vilatans com per a l’Ajuntament, i s’adapta més a les característiques de la vila.  També es pretén mancomunar les 30 places que oferirà el centre i que arribi a municipis com Sant Feliu de Buixalleu i Riells i Viabrea.

-Podria posar-hi una data d’obertura? 

-No és que no tinguem pressa, però s’ha de seguir el procés d’homologació i també s’ha de tenir en compte la disponibilitat pressupostària per part de Generalitat perquè ens doni places concertades perquè l’aportació municipal sigui assumible i també per als usuaris, que amb les places concertades podrien pagar entre 180-250 euros al mes. Si no fos el cas, la despesa pujaria als 600 euros mensuals. Però aventurar una data aproximada és difícil, però jo crec que fins l’any que ve no s’obrirà. Malgrat que ja s’estan realitzant molts serveis socials des de l’Ajuntament.

-Quan considera que es posarà en marxa l’espai jove? 

-La previsió d’acabament de les obres de l’edifici és entre març i abril. El que estem fent és que des de les regidories de Participació Ciutadana i Promoció Econòmica ja s’estiguin programant activitats per començar-les a realitzar abans que estigui acabat l’espai. Perquè a banda de que hi puguin entrar les entitats, l’espai anirà destinat ara al principi a cursos de formació, insercions a la borsa de treball i el club de la feina, com també promoció econòmica ja sigui gastronòmicao turística i que al setembre, esperem, donar-los-hi el tret de sortida.

-En quina mesura afectarà a Breda l’augment de l’IBI del 10 per cent anunciat pel govern de l’estat espanyol? 

-L’IBI es juga amb una decisió de l’Estat que nosaltres no compartim i que ho venen com una mesura per rebaixar el dèficit de les administracions locals. Però nosaltres no ho compartim, perquè aquest no ha de ser el camí per solucionar el dèficit que patim. A Breda, com que vam fer revisió cadastral al 2007, tenim un marge petit que oscil·la entre el 2 i 4 per cent, però s’haurà de veure realment el que haurem d’apujar o no. No és la solució i Breda es veurà amb un marge d’afectació molt petit degut a que ja tenim uns preus bastant elevats. A més, ens obliguen a incrementar aquest impost i, per l’altra banda, et reclamen uns diners per la participació dels Ajuntaments als tributs de l’Estat. És a dir, el que et donen per un costat, t’ho treuen de l’altre.

-Breda fa temps que lluita per entrar al Pla de Barris. Després de l’anunci del govern, preveuen alternatives per tirar endavant els projectes que s’havien d’incloure en aquesta llei? 

-El Pla de Barris el veiem molt díficil i ja ens hi hem presentat una vegada perquè creiem que és una eina molt important per Breda per les característiques que tenim i, sobretot, pel tema de patrimoni per tal de canviar la imatge del muncipi que s’ha de fer via Pla de Barris perquè amb els costos que genera, un ajuntament de 3.800 habitants no ho pot assumir. De les últimes reunions que hem mantingut pel tema del claustre perquè s’ha de conservar el patrimoni que es va degradant dia rere dia i també pel perill que hi ha per a les persones. La direcció general que s’encarrega de la Llei ja ens va dir que no hi ha perspectives de convocar-la fins al 2013. Així, el que hem de buscar són complicitats amb el departament de Cultura per tal de trobar altres eines de finançament com ara Pla d’Obres i altres subvencions que puguin sorgir. L’objectiu d’aquesta legislatura és fer poble i millorar tot el que tenim enfocat a la promoció econòmica, però sense deixar tot el que són serveis.

-Una de les voluntats d’aquest Ajuntament és el de recuperar els forns moruns. S’ha avançat al respecte?

-Volem el Pla de Protecció per veure les cases protegides i, després, fer un inventari de béns i immobles que s’han de protegir i dins, una secció amb els forns moruns que hi hagi. S’ha de recordar, però, que tots els forns que hi ha a Breda són de particulars  i en bon estat, pocs. El que vam garantir per 50 anys són  els dos forns que hi ha al centre cultural, el que hi ha en una botiga de ceràmica i, després, mirar si n’hi ha un parell més i poder arribar a un acord amb els propietaris que vulguin acollir-se a aquesta afectació i catalogar-los. Almenys en aquests tres, els hi hem de fer una protecció especial pel seu bon estat. La voluntat és no deixar-ne perdre cap per la importància històrica que tenen per a tots els ciutadans del municipi.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: