La Tordera podria reduir el seu cabal fins al 50 per cent a causa del canvi climàtic

L’estudi, Adaptacions al Canvi Climàtic en l’Ús de l’Aigua (ACCUA), preveu una reducció del cabal de la  Tordera d’entre un 10 i un 20 per cent menys fins al 2030 i podria arribar al 50 per cent fins al 2100. Aquest projecte, elaborat per Jaume Terrades i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CRAF), estableix que la riera de la Tordera podria patir, durant aquest segle, importants canvis donats pel canvi climàtic.

En general i segons recull aquest estudi, els resultats indiquen que en el futur hi haurà una disminució important de la disponibilitat d’aigua, en concordança amb el què s’espera que passi a la major part de la Conca Mediterrània, considerada en conjunt.Tanmateix, pel que fa al cas concret de la conca de la Tordera, una de les més humides juntament amb la del Fluvià, és on es detecta que es patiran els efectes negatius més importants, especialment a les capçaleres.

Així doncs, l’estudi assenyala que la Tordera, que transcorre per les comarques del Baix Montseny i el Maresme, podria veure reduït el seu cabal, principalment a la seva capçalera i que vindria donat per l’augment de la temperatura i per la reducció de les precipitacions durant aquests anys. Conretament, el projecte ACCUA estableix que entre els anys 2000 i 2025, les pluges es podrien reduir en un 8,9 per cent i la temperatura, en aquest mateix període, podria augmentar en 0,5 graus. En un segon període, entre el 2025 i el 2050, les precipitacions podrien caure fins arribar al  12,9 per cent i la temperatura incrementar-se en 1,4 graus. Unes dades que estan emmarcades dins les masses d’aigua, és a dir, que afectaran directament a la Tordera i al seus afluents, la riera d’Arbúcies, la riera de Santa Coloma (la Selva) i la Sèquia de Sils (la Selva).

Per altra banda, aquest projecte també ha analitzat les vulnerabilitats que es produiran d’ara fins a finals de segle. Així, ACCUA preveu un increment de les necessitats de reg dels conreus i un canvi en el cicle de vida dels conreus. La disminució del cabal d’aigua de la Tordera, no només afectarà la seva conca i els conreus que l’envolten, sinó també a la població. Així, a l’estudi es preveu un augment del risc de mortalitat  estival associada a les elevades temperatures, sobretot a les ciutats;  una reducció del risc de mortalitat a l’hivern;  un augment de les demandes d’aigua futures en tots els usos, condicionat principalment per l’augment de la població i de l’activitat econòmica; i, finalment, un increment elevat del  risc físic per a les persones i d’afectació dels seus béns, a causa de l’increment del risc d’incendi també donat per l’augment de la temperatura.

En general, els resultats apunten cap a  canvis graduals a curt termini (per als propers 10 o 15 anys) que s’acceleraran a mig i llarg termini, tot i que poden aparèixer eventualment episodis extrems, com ara onades de calor intens o eixuts de gran severitat, que poden interferir en aquests canvis. Per aquest motiu, cal prioritzar les mesures d’adaptació que es proposen a ACCUA, sobretot, pel que fa a mesures a mig i llarg termini, s’afirma des de l’estudi i, així, intentar avançar-se als efectes que puguin haver-hi.  El projecte ACCUA va néixer l’any 2008 amb un doble objectiu: avaluar la vulnerabilitat del territori català davant els principals efectes del canvi global relacionats amb la disponibilitat d’aigua dolça, i determinar les mesures d’adaptació més recomanables per respondre a aquesta vulnerabilitat i minimitzar-ne les conseqüències negatives.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: