La Colla Giola de Llinars posa a la venda 300 DVDs de la celebració del 20è aniversari

La Colla Giola de Llinars ha presentat el DVD commemoratiu dels 20 anys que va celebrar l’entitat l’any passat. En aquesta cinta, editat en forma de documental, s’hi pot trobar un vídeo del ball de gitanes que la colla va realitzar l’any passat, en el que hi apareixen tant la colla dels petits com dels grans i tots els balls que els dos grups van dansar. El DVD també inclou  una versió més extensa en el que l’espectador hi podrà trobar tot el procés que segueix el ball de gitanes de Llinars. És a dir, des de l’assaig general,  quan els balladors es vesteixen el gran dia,  la ballada el diumenge de carnestoltes i, fins i tot, a la cinta s’hi podran veure imatges de la trobada amb les colles de Sant Celoni i Sant Esteve de Palautordera.

L’acte de presentació, que es va celebrar al Casal Parroquial,  va comptar amb la participació de l’alcalde de Llinars, Martí Pujol, que va exposar que els pobles i nacions es distingeixen per les seves tradicions i que, en el cas de Llinars, però també ho va fer extensiu a la comarca del Baix Montseny, una de les tradicions més arrelades és el ball de gitanes i va subratllar que “és una de les nostres senyes d’identitat”.  A continuació, l’encarregat de presentar el DVD de la Colla Giola, va ser-ne un dels membres, Pau Garrigós, que va explicar l’interior de la cinta i va dir que es tracta d’un DVD ”en què les gitanes s’escolten i es veuen”, ja que la voluntat de la cinta és la de que els espectadors puguin escoltar les músiques de les danses i puguin veure els passos de cada ball.

La Colla Giola ha posat ala venda 300 còpies del DVD de l’entitat, que la cinquantena de persones que van assistir a la presentació ja van poder adquirir. Tanmateix,la cinta es podrà comprar durant tot l’any.  La Colla Giola va néixer la tardor de 1991 amb l’objectiu de recuperar el tradicional Ball de Gitanes al municipi el diumenge de Carnestoltes. La iniciativa va sorgir d’Antonio Coronado, ballador de la colla de Sant Esteve de Palautordera, que va aconseguir implicar un grup de persones a Llinars i poblacions veïnes per recuperar aquest ball després de 34 anys sense realitzar-se al municipi. Al marge d’aquesta cita, les colles de Llinars, Sant Esteve i Sant Celoni organitzen cada any, el cap de setmana següent a la ballada, una cita conjunta per poder admirar els balls de la resta de colles.

En aquests 20 anys de vida, al marge de Coronado, Pep Orra, Manel Guardi i Fina Arqué han conduït els assajos que, habitualment, comencen entre l’octubre i el novembre per als novells. I malgrat els més veterans organitzen tradicionalment la ballada, un grup de joves ha començat a assumir aquesta tasca. Entre els iniciadors del ball a Llinars s’hi compten Remei Alonso, Santi Altimira, Joan Arqué, Marta Borràs, Mercè Carreras, Joan Carles Chardi, Maria Fernández, Roser Fortea, Roser Llibre, Joan Masuet, Carles Morlans, Núria López, Lluís Muñoz, Anna Olivé i Ramón Saurí, entre d’altres. Actualment la colla compta amb balladors i balladores de dues generacions i la colla ha anat augmentant mica en mica passant de les entre 12 i 16 parelles de l’inici fins a les més de 40 parelles de balladors actuals.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: