ERC demana que es digitalitzi l’arxiu Esponellà, que compila documentació històrica de Sant Pere

El grup parlamentari d’Esquerra ha presentat a la Comissió de Cultura una proposta per arribar a acords amb la propietat per digitalitzar el fons de l’Arxiu Familiar dels Barons d’Esponellà, que compta amb valuosos documents històrics dels segles IX al XX de Sant Pere de Vilamajor i altres municipis catalans com Almacelles, Banyoles, Barcelona, Esponellà, Mataró, Sant Cugat del Vallès o Tiana, entre d’altres, ha assenyalat la formació.

ERC assenyala que actualment l’Arxiu Familiar de la Baronia d’Esponellà es troba situat en un ‘cortijo’ del municipi de Gaucín, a l’extrem sud de la província de Màlaga i actualment està custodiat per Antoni de Fortuny, baró de San Luís. L’arxiu compta amb prop de 2.400 documents i, explica Esquerra, malgrat les facilitats ofertes per de Fortuny per a l’accés a la documentació per part dels estudiosos, la consulta presenta complicacions tant per la situació de l’arxiu com per la manca de digitalització dels documents “la qual cosa impedeix que es pugui consultar de forma adequada”.

A més, ERC ha assegurat que de Fortuny “ha mostrat explícitament la seva predisposició per tal que aquest arxiu es pugui digitalitzar”, tal i com va confirmar en una carta adreçada a l’alcaldessa d’Esponellà en resposta a una petició feta des de l’Ajuntament. A l’escrit, recorda la formació, el baró assenyalava que no tenia inconvenient en la digitalització de l’arxiu sempre que s’arribi a un acord en el protocol de com fer aquest procés sense que l’arxiu es desorganitzi ni deteriori, es nomeni un professional per fer-la, s’especifiqui quina durada tindrà el procés i no s’extregui cap document de la biblioteca.

A la proposta parlamentària ERC assenyala que, atesa la importància de la documentació, consideren que des de la Direcció General del Patrimoni Cultural, i específicament des de l’Arxiu Nacional de Catalunya, caldria iniciar contactes amb de Fortuny per avaluar la importància de la documentació de l’arxiu i fer-lo més accessible a partir de les fórmules que s’acordin.  En aquest sentit, la formació demana al Govern que comenci els tràmits per avaluar la importància del fons de l’Arxiu Familiar dels Barons d’Esponellà i que arribi a un acord amb el propietari que permeti l’accessibilitat a la documentació als estudiosos, sigui a través de la donació, la cessió o la digitalització dels seus fons.

Etiquetes:
%d bloggers like this: