‘De la carreta al 600’ una nova exposició al Museu Etnològic del Montseny d’Arbúcies

Arxiu Bancells

El Museu Etnològic del Montseny i l’Associació Clàssics Montseny-Guilleries presenten una exposició sobre el món dels vehicles a motor a Arbúcies, que s’inaugurarà aquest dissabte, 18 de febrer, a les 12 del migdia al Museu. La mostra de 60 fotografies ha sigut possible gràcies a la col·laboració de l’arxiu Bancells.

‘De la carreta al 600’, títol de l’exposició, presenta més de 60 de fotografies, moltes inèdites, que permeten fer una aproximació a quasi bé 60 anys d’evolució del món del motor a Arbúcies. La introducció i la generalització dels vehicles a motor com a transformadors de l’economia i la societat arbucienca, exemplificats en dues imatges molt significatives d’aquest procés com són la carreta i el popular 600. L’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, inaugurarà l’exposició aquest dissabte al migdia juntament amb un representant de l’Arxiu Bancells i un representant de l’Associació Clàssics Montseny-Guilleries.

L’exposició s’inicia amb un objecte del fons del museu, una roda de carro, que il·lustra els orígens de la motorització d’aquesta vila del Montseny: el pas d’un ofici tradicional de gran importància en el sí de les societats rurals com és el carreter cap a la carrosseria d’autocars entesa com a activitat industrial. És precisament en el context inicial de desenvolupament de les carrosseries que cal situar una de les imatges presents a l’exposició, com és la del primer model carrossat per Joan Ayats al 1910.

A partir d’aquí, l’exposició fa un recorregut amb fotografies corresponents als anys 1910 i 1920 que il·lustren el procés de transformació de la vila, imatges de la vida quotidiana en les que els cotxes i els autocars són protagonistes. L’exposició també conté imatges inèdites de la guerra civil, testimonis de les col·lectivitzacions, armament i escenes representatives de la convulsió social provocada per la guerra.

El recorregut continua amb una selecció de més de 40 imatges d’extraordinari valor documental de les dècades de 1940, 1950 i 1960, captades per Josep Bancells Iglesias, que mostren instants de les multitudinàries celebracions de les festes de Sant Antoni i Sant Cristòfol. Les darreres fotografies mostren la irrupció del Seat 600 i les motocicletes. L’exposició també presenta dues motos d’època: una Derbi – Rabasa sidecar, anomenada cap de formiga, i una Ducati 250 (el model de les 24 hores de Montjuïc)  L’exposició es pot visitar al Museu Etnològic del Montseny a partir d’aquest dissabte 18 de febrer i fins al diumenge 1 d’abril.

Anuncis
Etiquetes:

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s