Sant Esteve de Palautordera celebra diumenge el Ball de Gitanes que comptarà amb 200 balladors

Els 200 balladors que participen a aquesta edició del Ball de Gitanes de Sant Esteve de Palautordera sortiran diumenge, a les onze del matí, per iniciar la tradicional cercavila, acompanyats dels grallers, per recórrer els principals carrers de la Vila i finalitzar a la plaça Major amb l’habitual Tastet Gras.

Serà a les 12 del migdia quan començarà l’acció a la plaça, amb l’entrada del Capità de Cavalls, els diablots i les Velles, que, com cada any, encarnaran Claret Papiol i Salvador Vilà. Resta l’incògnita si apareixeran acompanyats d’altres Velles ja que, afirma un dels responsables de la Colla, Alfons Bosch,”això sempre és una sorpresa” perquè hi ha molts joves del municipi disposats a disfressar-se de Velles per a la cita.

A les Velles les seguiran el grup de petits, amb una quarantena de balladors, i la colla dels joves i la colla dels grans, que sumaran 160 persones, que faran entrada a la plaça per començar un repertori de balls que inclourà la Part de Tres, l’Estrella, el Xotis i la Catxutxa, abans de la Ratafia que serviran cambrers i cambreres a tots els participants a la ballada, per continuar amb la Jota B i la Jota de Sant Esteve, la Polca de Sant Celoni i la de Sant Esteve. Al tram final arribarà un dels moments més esperats, les Corrandes 25, on els joves formaran grups en una competició amistosa per demostrar les seves habilitats en el ball i la seva força per alçar a les balladores. Durant el Ball Pla es donaran a conèixer els nuvis de l’any vinent i es convidarà al públic a participar del ball fins que el Galop Final deixi la plaça neta de balladors.

En aquesta edició s’esperava, com a principal novetat, poder estrenar la nova dansa ‘Gitanes del Baix Montseny’ composada pel músic celoní Joan Colomo. La iniciativa partia de Joan Serra, responsable de les danses de la Colla, que va tenir la idea d’encarregar al músic una peça moderna per fer un ball nou que s’havia d’interpretar als tres municipis ‘agermanats’ pel Ball de Gitanes: Sant Esteve, Sant Celoni i Llinars. Però a la pràctica la colla es va trobar amb dificultats per assajar aquesta peça i, finalment, s’ha optat per posposar la seva estrena per l’any que ve. Segons Alfons Bosch, la Colla tenia per objectiu, amb la incorporació d’aquesta dansa, “donar-li a la tradició una mica d’innovació i modernitat”, uns punts que, malgrat conservar l’essència del ball, Sant Esteve sempre ha intentat a portar a la cita.  Aquest any, a més, el pica-pica del final de la ballada no serà un comiat fins l’any vinent. I és que en aquesta edició la colla de Sant Esteve de Palautordera serà l’amfitriona de la capvuitada que cada any s’organitza en un dels municipis de la comarca que també celebren el Ball de gitanes aquest diumenge. D’aquesta manera, dissabte 25 de febrer, les colles de Sant Celoni i Llinars seran al Casal de Sant Esteve per aquesta trobada conjunta que permet als balladors poder compartir experiències, veu-re les danses presentades a la resta de poblacions i gaudir d’un dia de complicitats i diversió amb altres afeccionats a aquest ball tan arrelat a la comarca.

Sant Esteve de Palautordera va ser el primer municipi del Baix Montseny de recuperar el Ball de Gitanes de la mà de Joan Serra i Eulàlia Pou. A Sant Esteve de Palautordera, des dels anys vint, s’havien deixat de ballar les Gitanes i no va ser fins el carnaval de l’any 1980 que es va aconseguir reprendre aquesta tradició.En aquell moment, hi havia dues colles: una colla que ballava al matí al pati de les escoles i feia un cercavila pel poble, i la dels mitjans que ballava a la tarda.Actualment, però, tant petits com grans actuen conjuntament a la plaça en un ambient festiu que caracteritza el Ball de Gitanes de Sant Esteve de Palautordera.  De fet, un dels trets diferencials de les Gitanes de Sant Esteve de Palautordera és el seu caràcter innovador i la incorporació de nous elements a cada ballada. A més, la participació del públic és un altre dels elements que destaca d’aquesta cita que pretén tenir un caràcter integrador i que acull tant balladors dels municipis veïns com, fins i tot, de l’estranger que s’hi volen sumar.

Anuncis
Etiquetes:

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: