La CUP presenta una moció perquè Palau demani abolir la monarquia

La CUP de Santa Maria de Palautordera ha presentat una moció per debatre al Ple de l’Ajuntament sol·licitant als grups que expressin la voluntat del municipi d’abolir la monarquia dels borbons. La formació argumenta que recentment s’ha donat a conèixer un informe enviat per l’ambaixador alemany a l’estat espanyol, Lothan Lahn, al govern de Helmut Schmidt segons la que el rei Juan Carlos I va mostrar comprensió cap als protagonistes del cop d’estat del 23 de febrer de 1981. En aquest informe assegurava que el rei va afirmar que “els líders del cop només pretenien el que tots volíem, concretament el restabliment de la disciplina, l’ordre, la seguretat i la tranquil·litat”.

També recorda que el rei va ser proclamat Cap d’Estat el 1975 en successió del dictador Franco i que prèviament havia jurat dues vegades els principis fonamentals del ‘Movimiento’, el 1969 i el 1975, aquest darrer cop amb Franco ja mort. Al jurament del 1969 acceptava l’aixecament colpista contra la República, recorda la CUP, remarcant que el monarca no ha fet cap renúncia d’aquests dos juraments. En aquest sentit, la formació remarca que el rei va ser proclamat successor d’un estat feixista que va provocar la mort de més d’un milió de persones, l’exili de moltes més i una dura repressió durant 40 anys.

D’altra banda, la CUP recorda que el càrrec del rei és “hereditari i vitalici i no està subjecte a la sobirania popular, norma elemental de la democràcia”. El monarca és comandant suprem de les Forces Armades i màxim garant de la unitat de l’Estat i, destaca la CUP, “contravenint el principi d’igualtat no està subjecte a responsabilitat”. Els diners de la Casa Reial els obté mitjançant els Pressupostos de l’Estat i, explica la formació, no estan sotmesos a un control exhaustiu. Un conjunt de circumstàncies que situen al rei i als seus hereus “per sobre de la ciutadania, preservant privilegis anacrònics, contraris al principi universal d’igualtat de totes les persones davant la llei”.

Finalment la moció recorda que la continuïtat de la monarquia a l’Estat és una “imposició que evidencia el baix perfil de la democràcia de l’estat constitucional espanyol”.

Anuncis
Etiquetes:

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s