Palau impulsa un pla per canviar els llums dels fanals per estalviar 2.700 euros anuals

L’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera ha anunciat que posarà en marxa un pla per canviar els fanals del municipi que es desenvoluparà en tres fases i que, un cop completat, suposarà un estalvi anual de 2.700 euros al municipi. Per a tirar endavant aquesta actuació l’Ajuntament compta amb una subvenció de l’Institut Català d’Energia de la Generalitat i, de moment, ja ha redactar un estudi d’adequació amb un doble objectiu. D’una banda, garantir que l’enllumenat s’adequa a les exigències del nou Reglament de Contaminació Lumínica i els principis de conservació del medi ambient; de l’altra, assegurar que les instal·lacions s’adeqüin al Reglament de Baixa Tensió vigent.

El regidor de Serveis Municipals, Agustí Illa, ha explicat que s’han dissenyat, a més, un seguit d’actuacions correctores per substituir les llumeneres contaminants i disminuir la potència de les làmpades quan sigui possible. La primera actuació ha estat el canvi de les llumeneres Kuma actuals per un grup òptic interior diferent i la instal·lació d’un model led de 30 watts.  Segons l’Ajuntament, a Palau hi ha, actualment, 37 fanals de tipus Kuma, de les quals: 25 estan situades al passeig del Remei i funcionen amb una sola làmpada de 100 watts perquè la segona està apagada per estalviar energia; 2 a l’entrada de la biblioteca; 4 al carrer Sant Antoni Maria Claret; i les 6 darreres al principi del parc Pau Casals.

El canvi d’aquestes llumeneres es farà en tres fases. La primera, ja començada, ha permès canviar les llumeneres de la placeta rodona del parc Pau Casals per una placa superior de 12 leds de 2,5 watts i una potència total de 34. Aquest canvi és compatible amb la implantació d’un estabilitzador reductor de flux en capçalera de les instal·lacions que comporta un estalvi per a l’eliminació de les sobretensions en un 5 per cent del consum total de la instal·lació i una reducció de la tensió en les hores de poca utilització. En una segona fase es canviarien les 4 del carrer Sant Antoni Maria Claret i en una tercera, un cop comprovada la seva utilitat, les de la biblioteca i les del Passeig del Remei, ja que tenen més influència lumínica al municipi.

Illa ha assegurat que, un cop completat el canvi, Santa Maria de Palautordera notarà significativament l’estalvi energètic. L’estudi municipal s’ha calculat sobre 4.200 hores de funcionament l’any i un cost de 0,15 euros per kilowatt l’hora. Només en aquestes sis primeres llumeneres que s’han canviat actualment, explica el regidor, el cost anual passarà de 756 euros a 128,52 euros, suposant un estalvi de 626,48 euros, un 83 per cent del cost actual. El govern ha assenyalat que actualment el consum total anual de les 37 llumeneres a Palautordera és de 23.461,20 kilowatts l’hora a any, dels quals se’n pensa estalviar 18.177,60 anuals. Una xifra que, traduïda en cost econòmic, significa una reducció de 2.726,64 euros l’any.

Illa afegeix que, a més d’aquest estalvi, els canvis suposaran altres avantatges addicionals com la vida de les bombetes, ja que les actuals tenen una vida aproximada de 10.000 hores, mentre que les que ja s’han començat a col·locar en poden durar fins a 60.000 hores, a més de fer una il·luminació blanca i de més qualitat que la groga actual.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: