La Generalitat acumula un deute de més d’1,6 milions d’euros amb l’Ajuntament de Sant Celoni

La Generalitat de Catalunya porta acumulat un deute de fins a 1.674.786,28 euros amb l’Ajuntament de Sant Celoni, segons els càlculs fets pel govern municipal. L’alcalde de Sant Celoni, Joan Castaño, considera molt greu la situació ja que ha provocat que el Consistori hagi hagut d’avançar pagaments als proveïdors per assumir temporalment aquest deute de la Generalitat de Catalunya i això, de mantenir-se, podria provocar problemes de liquiditat a les arques municipals. “Entenem que la Generalitat haurà de pagar”, afirma Castaño que també remarca que, en cas contrari, això acabaria provocant que l’Ajuntament “deixés de pagar a proveïdors afectant a petites i mitjanes empreses” tal i com ja està passant a altres municipis.

Una situació que assegura que no desitja per Sant Celoni ja que “la manca de liquiditat està fent que PIMES i empreses estiguin tancant, afectant a empresaris, treballadors que passen a estar a l’atur i a famílies senceres” així com “als autònoms, que ni tan sols disposen d’atur”.

L’impagament, remarca l’alcalde, conduiria a “situacions dramàtiques” que el govern municipal no acceptaria i per aquest motiu considera prioritari avançar com a Ajuntament aquests pagaments fins que es pugui.  Un dels casos és el funcionament de la depuradora que, remarca, malgrat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) deu al municipi 447.979,05 euros reconeguts corresponents a les factures de març a octubre de 2011 i uns 204.230,36 euros addicionals de novembre de 2011 a febrer de 2012, l’equipament ha de continuar funcionant. “Seria delicte ecològic que s’aturés la depuradora”, explica Castaño. En aquest cas, però, les entitats municipalistes (Federació Catalana de Municipis i Associació de Municipis de Catalunya) han reclamat a la Generalitat que es pagui aquest concepte als ajuntaments, atès l’elevat deute que acumula l’ACA amb el conjunt de consistoris catalans. “Hem d’avançar els diners”, remarca Castaño, “perquè sinó,a més, ens poden demanar interessos de demora”.

Un altre cas no menys greu és el que afecta a les subvencions de places d’escola de música i de llar d’infants. “Tot i haver retallat les subvencions, fa mesos i mesos que no paguen”, ha explicat Castaño. En aquest sentit, la Generalitat deu a l’Ajuntament 105.800 euros del curs 2010-2011 de l’escola de música, més, estimen, uns 52.900 euros del primer mig any del curs 2011-2012. Pel què fa a l’escola bressol el deute és de 180.800 euros per al curs 2010-2011 i 90.400 euros estimats del primer mig any del curs 2011-2012.   En aquest cas, però, s’hi afegeix l’agreujant que l’Ajuntament no pot fer una estimació de les taxes que hauria d’aprovar per aquestes dates sobre els preus que han de pagar les famílies per al curs vinent. Castaño ha assenyalat que el motiu és que encara no es coneix de quina subvenció de la Generalitat disposaran. “Ho hem consultat i no saben, no contesten”, explica. Per al curs actual, en què la Generalitat va anunciar la rebaixa de la subvenció un cop aprovades les taxes, l’Ajuntament ja ha assumit les despeses extres a les que haurien de fer front les famílies en cas contrari.

En altres consistoris, de fet, s’han hagut d’apujar les quotes a mig curs per aquesta rebaixa de la subvenció per plaça que atorga la Generalitat.  També queda pendent de cobrar, ha explicat l’Ajuntament, l’import del PUOSC corresponent a la rehabilitació de l’ermita de Sant Llorenç de Vilardell, 100.000 euros, amb l’obra ja acabada i el PUSOC per la reforma de la Unió Batllorienca, de 310.000 euros, corresponent a la certificació de prop del 60 per cent de l’obra. Finalment, l’Ajuntament també ha de percebre 7.379 euros pel conveni de manteniment de serveis educatius del 2010, 7.010 pel del 2011 i fins a 168.287,87 euros del Fons Català de Cooperació de 2011.

El deute de la Generalitat amb l’Ajuntament de Sant Celoni suma prop del 10 per cent del total del pressupost anual amb què compta el municipi. Castaño assegura que aquesta situació, especialment al què fa referència a les subvencions d’escola de música i escola bressol, “és molt greu” i afirma que, fins ara, “no havia passat mai” que a aquestes alçades no se sabés quina quantitat se subvencionaria per al curs vinent per poder repartir el cost restant entre les famílies i l’Ajuntament de Sant Celoni.

Anuncis
Etiquetes: ,
%d bloggers like this: