Els gegants de Sant Celoni seran a la inauguració de la primera colla gegantera d’una presó

La Colla gegantera de Sant Celoni participa aquest dissabte a l’estrena oficial de la primera colla de geganters de la presó, a partir dels gegants elaborats pels interns de la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Bages). A l’acte hi assistiran també gegants i capgrossos de l’agrupació de colles de Geganters de Catalunya, i les colles de Masquefa, Sant Joan de Vilatorrada, Navarcles i La Llacuna.

Lledoners és el primer centre penitenciari de Catalunya amb colla de geganters. Els interns del mòdul 6, de participació i convivència, han dissenyat i creat la seva pròpia parella de gegants, han après com portar-los i com acompanyar-los amb la gralla i el timbal. Un dels reclusos, Orlando Vásquez, ha admès que aquest taller ha estat el seu primer contacte amb la cultura popular i tradicional catalana i ha assegurat que ara li agradaria ser casteller. Fa tres anys que Vásquez està reclús i encara li queden set més per complir tota la condemna. Iniciatives com aquesta, diu, l’ajuden a desconnectar de la rutina diària dins la presó.

La parella de gegants, un jove aixecant pesos i la seva xicota, han estat dissenyats pels propis reclusos, que no han oblidat detalls com els tatuatges. El responsable del taller, Àlvar Ymbernon, exprofessor del centre penitenciari, ha estat l’encarregat d’explicar als presos tot el procés de construcció dels gegants i els ha acompanyat durant el temps de fabricació. Ymbernon ha qualificat el comportament dels interns “d’excel·lent” i ha assegurat que ha estat “molt beneficiós perquè han hagut de conviure plegats, aprendre a distribuir tasques i assumir rols”. L’única dificultat, explica, és la mobilitat. “N’entren uns, en surten uns altres i això ho fa tot més complicat”, ha assenyalat.

D’aquesta manera, la colla de Sant Celoni es fa partícip d’un projecte tan singular com aquest i contribueix a la difusió de la cultura popular i el món geganter amb una ballada al centre penitenciari per inaugurar les noves figures elaborades pels interns.

Anuncis
Etiquetes: ,
%d bloggers like this: