Martí Boada i Josep Maria Panareda, al cicle d’audiovisuals del CESC i Òmnium

El naturalista Martí Boada i el geògraf Josep Maria Panareda seran els noms que seguiran a l’alplinista Ferran Latorre en l’explicació del cicle de documentals de muntanya organitzat pel Centre Excursionista Sant Celoni i Òmnium Cultural del Baix Montseny per aquest mes de març. Un acte que va comptar amb un nombrós públic que va omplir fins a la bandera la sala Bernat Martorell de Can Ramis per seguir el reportatge i les explicacions de Latorre sobre les dificultats que presenta l’ascens a cims de 8.000 metres. Les projeccions del cicle es faran cada divendres a dos quarts de 10 del vespre a la sala Bernat Martorell de Can Ramis i tractaran diversos àmbits de l’entorn natural.

Així, avui, divendres, 9 de març, Martí Boada parlarà dels ‘Usos i aprofitament dels fruits silvestres’, presentant una mostra de fruits silvestres de les muntanyes i boscos catalans, així com els usos que se n’ha fet a nivell humà des del punt de vista alimentari, confiturer, licorer i remeier així com la importància que tenen en cada estació de l’any per a la fauna salvatge dels ecosistemes. Es tracta d’un treball de 10 anys de treball de camp especialment pel Pirineu, Cadí i Montseny, que culmina en un volum editat per Galàxia Gutemberg.

Martí Boada, celoní insigne, és doctor en ciències ambientals, llicenciat en Geografia i membre de diferents comitès internacionals, a banda d’haver estat distingit pel premi Global de les Nacions Unides. Professor d’universitat, també ha dirigit i participa en diversos programes de TV3 i és autor de més de 60 llibres.

D’altra banda, el divendres 16 de març, Josep Maria Panareda  acompanyarà el reportatge ‘Passejant per l’illa de Madeira’, una illa volcànica del nord de les illes Canàries que no va ser per l’home fins molt tard. Compta amb boires molt freqüents i la vegetació arriba fins arran de mar. Conté paisatges molt variats, vessants abruptes i congostos i també altiplans que recorden la Calma del Montseny i salts d’aigua espectaculars, així com les ‘levadas’, uns canals d’aigua que ressegueixen tota l’illa a nivells diferents.

Josep Maria Panareda, catedràtic de Geografia física de la Universitat de Barcelona, és especialista en l’evolució del paisatge i la vegetació en especial en la relació entre les activitats humanes i el paisatge vegetal. Ha treballat en diversos plans d’ordenació territorial, preferentment d’espais protegits. Ha realitzat estudis en diversos indrets de Catalunya entre ells Montserrat, Montseny,Montnegre, Garraf, Delta de l’Ebre, Banyoles i la vall de Núria, i ha escrit diversos llibres i participat en més de 250 publicacions.  El cicle d’audiovisuals de muntanya tancarà amb la presentació de ‘La senda de Camille-2011’ el 23 de març amb Quico Fernàndez i ‘Carros de foc’ el 30 de març amb Marta de la Iglesia, Esther Guiu i Ramon Jiménez.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: