La Comissió de Patrimoni dóna llum verda al Pla Especial del centre històric de Breda

La Comissió Territorial de Patrimoni de Cultura de Girona ha donat llum verda al Pla Especial de Conservació i Millora del Nucli Històric de Breda, i que l’Ajuntament aprovarà provisionalment el projecte al Ple extraordinari que se celebrarà el proper dilluns, 19 de març, a dos quarts de 9 del vespre a la Sala de Plens de la Casa de la Vila.

El Pla Especial, que té com a objectius la preservació del patrimoni existent i del seu entorn, preveu tres graus de protecció de tots aquells edificis i monuments que estan considerats com a béns patrimonials de gran valor que cal conservar. Segons l’informe emès per la pròpia Comissió de Patromini, es distingeixen categories diferents de protecció. Al primer nivell hi ha la protecció integral que afecta a l’església i al Museu Aragay; en un segon nivell s’hi troba la protecció tipològica ambiental que inclou el conjunt de l’anti ceobi benedictí i el claustre, les dues edificacions de darrere l’absis de l’església, poques edificacions del carrer Nou i una major part d’edificis del carrer Còdols; finalment, al tercer nivell hi ha la protecció d’adequació ambiental que accepta l’enderrocament total dels edificis i l’adequació tipològica de l’edifici reconstruït. En aquest cas, però, la Comissió ha assenyalat que  “hi ha casos en què tot  i no ser edificis rellevants, estan ben integrats i, per tant, no necessàriament han de ser substituïts”.

Per altra banda, el mateix informe de Patrimoni  explica que per a la conservació i millora del Monestir de Sant Salvador no és suficient el Pla Especial, sinó que caldrà la redacció d’un altre Pla Especial que desenvolupi directrius a partir dels estudis històrics i arqueològics necessaris per garantir la preservació del conjunt monumental, com també a la resta de patrimoni que es troba en el seu entorn com l’església de Santa Maria, el Claustre o el Palau de l’Abat, entre altres.

L’Ajuntament de Breda ja va presentar el Pla Especial de Conservació i Millora del Nucli Històric al desembre del 2010, però en aquell moment la Comissió de Patrimoni de Girona va deixar el projecte sobre la taula per la manca de documentació. A l’octubre del 2011, la Comissió va decidir per unanimitat no aprovar el Pla Especial de Breda perquè una part del conjunt històric protegit no quedava justificat. Un cop presentada tota la documentació adient, el Ple de Breda aprovarà provisonalment aquest dilluns el Pla Especial per a la conservació del nucli històric de la vila.

Anuncis
Etiquetes: ,
%d bloggers like this: