Maria del Puig de Sant Celoni, la primera geganta que correrà oficialment la Marató de Barcelona

Amb xip i dorsal propi, amb el nom de Maria del Puig estampat, la geganta de Sant Celoni farà història el proper 25 de març en convertir-se en la primera ‘no humana’ en participar a la Marató de Barcelona. Una trentena de membres de la colla s’aniran rellevant per completar el recorregut de 42 quilòmetres en menys de sis hores. Els participants sortiran diumenge a dos quarts de 9 del matí de la plaça d’Espanya per iniciar junts els 10 primers quilòmetres.  La marca final quedarà registrada a nom de la geganta en un any especial en el que la Colla de Geganters celebra el 30è aniversari.

er la resta del recorregut, explica el president de la Colla, Jordi Deumal, s’han designat grups de portadors per trams de 10 quilòmetres, que aniran portant la geganta per torns, fins al quilòmetre 40, on tots els implicats a aquesta fita es tornaran a trobar per entrar junts a la línia d’arribada, vestint la samarreta que la colla ha fet especialment per commemorar l’efemèride amb un logotip dissenyat per ‘Garci’.

Des de fa un parell de mesos, les 30 persones que participaran a la Marató han anat fent entrenaments de cap de setmana a les pistes esportives de Can Sans carregant la geganta per assegurar-se que podran completar el recorregut amb un temps d’entre 5 i 6 hores. “Els que estan més forts volen intentar fer tota la Marató acompanyant la Maria del Puig, i la resta només faran alguns trams”, ha destacat Deumal. Cada persona portarà un promig d’entre 300 i 400 metres la geganta, per a qui s’ha elaborat una faldilla curta especial per tapar l’estructura però sense que els corredors tinguin els ulls coberts. “Hi ha qui la pot portar un quilòmetre seguit, però són una excepció” afirma el president dels geganters. Per aconseguir la fita, els participants hauran de córrer a una mitjana d’entre 8 i 9 quilòmetres per hora.

L’objectiu, però, no és altre que “gaudir, que arribem bé i que fem una activitat que ens permeti haver viscut uns moments especials amb una gent determinada” amb una activitat que serveixi “per donar a conèixer els gegants arreu del món” i una prova tan singular com la Marató de Barcelona a la que enguany participaran 19.000 corredors d’arreu del món. A la cita, els geganters celonins comptaran amb la complicitat i el suport de colles que ja han participat en altres fites com la caminada de Sant Celoni a Montserrat o de completar el Camí de Santiago. Es tracta de membres de les colles de Vilafranca de Conflent, de Corbera de Llobregat, de la Llacuna i de Navarcles.

A més, l’organització de la Marató ha previst 52 punts d’animació durant el recorregut i al punt 51, a mig quilòmetre de l’arribada, s’hi situaran els geganters de Sant Antoni de Vilamajor. Un bon suport per recórrer el mig quilòmetre que separarà aquest punt de la meta on el gegant Martí de Sant Celoni, esperarà a la geganta per rebre-la amb un petó. “A banda que pesa      menys”, explica Deumal, “com que els que correm som tot homes ens va semblar bona idea fer el recorregut amb la geganta i que la rebés el gegant a l’arribada”.

La difusió de la tradició i la cultura catalana a través d’un element tant emblemàtic com els gegants no es limitarà a diumenge. I és que el dia abans, el dissabte 24 de març al matí, la colla es desplaçarà a Barcelona per instal·lar-se a la plaça d’Espanya mentre es van formalitzant les inscripcions i fer animació. A més, el gegantó Mau participarà a la ‘Breakfast run’, un recorregut de 5 quilòmetres per a familiars i amics dels corredors de la Marató que sortirà de la Font Màgica i acabarà a l’Estadi Olímpic.

El procés per aconseguir la participació de la geganta a la Marató de Barcelona no ha estat senzill i és que, fins a la data, mai s’havia donat el cas que un ésser inanimat participés a la prova. “Mai hi ha hagut una iniciativa d’aquestes característiques a nivell de col·lectiu”, assenyala Deumal. Després de diverses trucades als organitzadors, explica Deumal, la Colla va trobar la complicitat d’una de les organitzadores, Marisa Tabares, que resideix al Montnegre, i que ha estat de gran ajuda, afirma el president dels geganters, per trobar facilitats perquè la participació de la geganta hagi estat possible.

Un dels elements que calia sortejar era l’elevat cost que suposava apuntar a 30 persones a la Marató. I és que cada inscripció oscil·lava entre els 50 i els 70 euros. En aquest aspecte, la Colla ha comptat tant amb la complicitat de l’organització de la Marató, que els facilita alguns dorsals a canvi de l’animació que la colla oferirà dissabte al matí, com amb la d’empreses com Aigua de Ribes i Mizumo que “ens estan ajudant a cobrir les despeses’, explica Deumal, a més de l’Ajuntament de Sant Celoni que també hi aporta la seva part.

Correran a la Marató, acompanyant la geganta: Sergi Subirà Sibina, Vicens Oms Lanza, Jordi Deumal Jo, Joan Ramón Pijuan Porcel, Amador Codina Isorna, Xavier Barceló Juvanteny, Santi Oms Lanza, Joan Andreu Fernández Cárdenas, Didac Fernandez Bergada, Miquel Villarroya Capdevila, Xavi Manso Luis, Juan Manuel Tobeña, Xavier Deumal Sanchez, Raúl Casado Jiménez, Raúl Garcia Ramirez, Juan Carlos Diaz Adalid, Pau Escudero Navarro, Josep Antolinez Planas, Francesc Deulofeu Fontanillas, Pedro Solis Martin, Luís Burcio Herrero, Pere Tomas Roig, Ferran Puig Magem, Joan Fugarolas Rodenas, Enric Escardivol Casanovas, Bernat Fugarolas Ferrer, Adrià Naranjo Jubany, Miguel Vega Vega i Gerrit Van Enis.

Anuncis
Etiquetes: ,
%d bloggers like this: