Tensions a Cardedeu per les retribucions al govern i noves taxes a Biblioteca i Museu

El Ple de Cardedeu va viure dimecres un nou episodi de tensions entre el govern i l’oposició en dos punts que van centrar el debat de la nit: d’una banda, la votació, per tercera vegada aquest mandat, de les retribucions als regidors de govern; de l’altra, l’aprovació de taxes a la Biblioteca i al Museu. Abans del debat de les retribucions, però, l’alcaldessa Calamanda Vila va destacar que l’Ajuntament no s’acolliria al Pla especial del govern de l’Estat perquè “no hi ha tensions de tresoreria”. Seguidament, va assenyalar que el govern mantindrà una sola dedicació exclusiva, la seva, un la resta oscil·laran entre el 77,5 i el 32,5 per cent amb retribucions 24.000 i 10.700 euros bruts anuals. Unes xifres que haurien de suposar 256.000 euros anuals a les arques municipals però que en realitat repercutiran en tan sols 195.400 euros ja que el primer tinent d’alcalde hi ha renunciat i d’altres regidors renuncien a un 15 per cent de la retribució a percebre.

Tanmateix, la regidora de la CUP, Marta Cordomí, va destacar que “cada cop ens surt més car” atès que s’han incorporat els regidors del PP i GpC al govern, i va assegurar que “ens dol quan s’ha hagut de reduir la plantilla”.

Per la seva banda, la regidora del PSC, Montserrat Cots, va demanar, sense rebre resposta, explicacions sobre els criteris per establir un o altre percentatge de dedicació i el regidor d’ICV Carles Guinart va assenyalar que, més enllà dels sous, el que demanava la seva formació és que aquests “siguin eficaços perquè els informes acaben arribant tard”. Una afirmació que va anar acompanyada d’un ampli debat sobre el retard del govern en la presentació de la documentació i de l’anunci que les reunions informatives de les comissions es convocarien dos cops l’any enlloc de trimestralment, un fet que l’oposició va qualificar de manca de transparència.

Un altre dels punts conflictius va arribar amb l’aprovació de noves taxes que faran que es comenci a cobrar entrada al Museu Arxiu Tomàs Balvey, a les sessions de l’Hora del Conte de la Biblioteca o a l’ús de taules i cadires a la brigada. En el cas del Museu, caldrà abonar 2 euros d’entrada general o 1 euro en cas d’entrada reduïda, amb exempcions l’últim cap de setmana de mes, menors de 16 anys, persones en atur, amics del Museu i altres casos. L’Hora del Conte també es cobrarà a 2 euros. Unes mesures que van ser qualificades de “manca de sensibilitat típica dels governs de dretes” per part de Guinart, i que el PSC va retreure que s’apliquessin en l’àmbit de la cultura quan la contractació del secretari costarà 58.000 euros l’any. La CUP també es va mostrar contrària a aplicar les mesures i va recordar, en el cas de fer pagar el material cedit per la brigada, que moltes entitats organitzen actes gratuïtament pel poble i “potser ells també haurien de passar factures a l’Ajuntament”. “No hauríem de jugar a això”, va concloure.

Calamanda Vila va assegurar que s’han d’adoptar aquestes mesures perquè “tenim els impostos que tenim” perquè, en el seu moment, “hi ha qui va vetllar molt perquè les empreses marxessin de Cardedeu”. “Hem de prendre mesures”, va concloure l’alcaldessa, “algunes a desgrat”.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: