Seguiment desigual de la vaga general i més manifestants a les concentracions convocades

Seguiment desigual al Baix Montseny de la vaga general d’aquest dijous. Per una banda, les indústries de Sant Celoni i la Batllòria van registrar un alt seguiment de la convocatòria, però en canvi, la major part dels comerços van obrir les seves portes.  En conjunt, nombrosos ciutadans  es van manifestar i concentrar a la comarca en contra la reforma laboral del govern de l’estat espanyol. Per això, centenars de treballadors d’empreses, públiques i privades, i alguns comerços van adherir-se a la convactòria de vaga per protestar contra aquesta reforma imposada pel PP.

Una reforma que denuncien que vulnera els drets dels treballadors i que a part de no afavorir la contractació i la reducció de l’atur, consideren que facilita els acomiadaments i que, per tant, a l’augment de l’atur.  Per tots aquests motius, centenars de persones dels diferents municipis del Baix Montseny van realitzar concentracions a les principals places de les localitats per mostrar el seu rebuig a la reforma laboral. A més, alguns d’aquests manifestants que es van concentrar al migdia en diferents punts de la comarca, també van assistir a les grans manifestacions que es van celebrar a les quatre capitals de les demarcacions.

A Sant Celoni, unes 200 persones van participar  a la manifestació i posterior concentració a la plaça de la Vila on, primer representats de la CUP i posteriorment de CCOO, van oferir un parlament per exposar els motius de la vaga contra la reforma laboral i les retallades de drets socials. A l’acte s’hi van congregar membres dels comitès d’empresa de les factories celonines, a més de representants sindicals i polítics, del PSC, CUP i ICV-EUiA.  Segons el representant de CCOO Josep Capote, la vaga va tenir un ampli seguiment a les grans empreses del municipi. Piquets informatius es van instal·lar a primera hora del matí a les entrades de plantes com Inacsa a la Batllòria o Givaudan a Sant Celoni, on es va parar la producció al llarg de tota la jornada. Malgrat els piquets, però, no es va impedir l’accés de les persones que no van voler exercir la vaga i una quinzena de persones van accedir amb normalitat a Givaudan. Segons fonts de Mossos d’Esquadra, la vaga no va generar cap incidència al municipi.

A nivell de  comerços, els establiments oberts i tancats s’alternaven amb normalitat al centre de Sant Celoni, sense cap conseqüència. Una representant sindical ironitzava que aquest cop s’havia optat per obligar als comerços a viure la vaga, en aquells casos que havien obert, no anant a comprar en tota la jornada. La vaga també va ser molt seguida pels treballadors municipals i l’Ajuntament de Sant Celoni tan sols va fixar serveis mínims per a l’Oficina d’Atenció Ciutadana. A més, els regidors de govern (PSC), com a mesura de recolzament de la vaga, han renunciat al sou que els correspondria per aquell dia i el destinaran a l’àrea de Serveis Socials.

A Santa Maria de Palautordera, per contra, el seguiment de la vaga va ser notablement inferior, segons fonts municipals, i gairebé la totalitat dels comerços va obrir. També van assistir al seu lloc amb normalitat els treballadors municipals, a excepció de l’àrea de Serveis Socials i la brigada on hi va haver alguns treballadors que es van acollir al dret a vaga. Per contra, les escoles van establir serveis mínims i en la majoria de casos les famílies van optar per no portar als alumnes als centres.  Finalment, a Sant Hilari Sacalm, els professors de l’Institut Busquets i Punset també van acollir-se a la vaga general. A més, han sol·licitat al Departament d’Ensenyament que els diners que els descomptin de la nòmina per al dia de vaga, siguin destinats al Banc dels Aliments de les comarques gironines d’aquesta manera “el nostre esforç tindrà un efecte tangible” han assenyalat.

L’únic incident remarcable a Arbúcies i Hostalric va ser la sorpresa que es van trobar els treballadors d’algunes entitats financeres dels dos municipis que, a l’obrir es van trobar que els havien segellat els panys de les portes perquè no poguessin obrir el dia de vaga general. A més, també es van bloquejar alguns dels caixers automàtics.

Per altra banda, un centenar de persones es van concentrar dijous al migdia a la plaça de la Vila per dir que no a la reforma laboral que vol imposar el govern espanyol. La concentració popular convocada pels treballadors de l’Ajuntament va aplegar a molts arbuciencs que van expressar el seu malestar per una reforma que, tal i com van assegurar, no servirà per crear ocupació. Un representant dels treballadors de l’Ajuntament va llegir el manifest de rebuig a la reforma que va ser aprovat recentment pel Ple municipal, al que també es va adherir el representant del comitè d’empresa d’Indcar, com a representant dels treballadors de l’empresa.  La jornada de vaga general va tenir un seguiment desigual a la vila, ja que la major part dels comerços van romandre oberts i les principals empreses carrosseres també van estar en funcionament durant tot el dia. En canvi, alguns treballadors públics van optar per fer vaga.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: