Llum verda del Ple a la instal·lació d’una granja de vaques de l’Albera a la Batllòria

El Ple de l’Ajuntament de Sant Celoni ha donat llum verda a la instal·lació d’una granja de vaques de l’Albera a la finca de Can Mainou de Dalt, a la Batllòria, una iniciativa impulsada pel batllorienc Ramon Masnou Bladé. L’alcalde, Joan Castaño, ha explicat que per a l’explotació de la finca per a fer-hi una nau per al bestiar calia fer una modificació puntual del Pla General atès que aquests terrenys del Montnegre que hi figuraven com a agrícoles eren coberts de bosc i la zona establerta com a forestal era una extensió de terra.

Per aquest motiu, al Ple s’ha proposat intercanviar les qualificacions d’aquests terrenys per donar-hi més sentit i així permetre la construcció d’aquesta granja a la zona agrícola. Masnou podrà disposar d’una “nau per tenir bestiar, per una vaca tan especial que neteja el sotabosc”. La regidora de CiU i presidenta del Consell de Poble, Dolors Lechuga, ha recolzat el suport a aquesta singular iniciativa perquè des de la Batllòria fa temps que se segueix d’aprop i “ens ve molt de gust que tiri endavant”. La resta de partits també hi han votat favorablement.

Masnou va tenir la iniciativa, a mitjans del 2010, d’introduir quatre vaques fagines de l’Albera, una espècie endèmica de l’Alt Empordà en perill d’extinció, per recuperar espais oberts i cultius a la vall de Fuirosos. L’especificitat d’aquests exemplars permet donar una sortida a l’acumulació de sotabosc, ja que la vaca se n’alimenta.

D’aquesta manera, Masnou va començar la recuperació de la seva finca de Can Puig i es va oferir a d’altres propietaris de Fuirosos i el Montnegre perquè les seves vaques contribuïssin a mantenir aquests espais de manera natural i ajudar, així, també, a disminuir el risc d’incendis.

Aquest tipus de vaques  viuen al bosc en règim de llibertat i mengen brots d’arbres i bardissa. La seva voluntat inicial era anar ampliant el nombre d’animals. Un propòsit al que ajudarà la possibilitat de construir aquesta nau a Can Mainou de Dalt. Nascut a Can Torres de Fuirosos, Maynou compta amb una llarga experiència en bestiar, ja que fins als anys 80 va disposar de ramat propi.

Malgrat actualment es dedica a l’àmbit de les màquines excavadores i al moviment de terres, en els darrers anys s’ha centrat en el manteniment del Parc Natural del Montnegre amb aquesta iniciativa que espera que pugui ser exemple i també es posi en pràctica en d’altres municipis.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: