Crònica.- Esperit! – Endavant continu

Darrera el nom d’Esperit! trobem el músic celoní Dalmau Boada, bregat en la música com pocs, des de la banda Sigue Buscando, Zeidun, Omega 5, Les Aus, musicca, l’Orquestra Sant Celoni i altres incomptables projectes. En aquesta ocasió presenta un disc dit ‘Endavant Continu’, editat pel segell Bank Robber.

M’admira especialment que en Dalmau s’hagi mantingut fidel a l’esperit dels seus enregistraments en casset o walkman, ara que ha tingut l’oportunitat d’editar aquest disc. És un exercici de coherència del qual crec que pocs músics serien capaços. Perquè aquest disc no és un producte de consum a l’ús, és un diari de bitàcola, una muntanya russa de vivències amanides amb aquests paisatges sonors. Són estones de fortuna i de misèria, aparadors d’un camí que giravolta i sap que s’endinsa en el bosc d’una mare natura que ho sap tot, tot, i tot.

La sonoritat és salvatge, nascuda directament de les fondalades del Montseny, com les salvatgines, les martes o el gat fer. És el recull d’un entusiasme vital que forneix l’existència amb aquell perfum d’essència que moltes vegades oblidem.

El disc conté col·laboracions excelses, des d’Arnau Boada, Sara Cubells, Càndid Coll, Marçal Calvet, David Sandstrom, o El Comandante. Algunes de les cançons són indefugible pell de gallina, com ‘La Sirena’, altres ens transporten a benzineres o trens, i d’altres ens recorden a un Daniel Johnston il·luminat per qui sap què, com a la cançó ‘No silly when you’re lone’. Tot plegat és una mostra de música en llibertat com cap altre, en un moment on les coses s’uniformitzen, aquesta fa el seu camí, el de Can Toni 3, el del Catalunya Exprés, el del local de Breda, el de Can Jeroni de Mosqueroles, o el del carrer Pere Ferrer a Sant Celoni. Amb el que tinguem, amb això tirarem. Endavant continu! Pau Gener.

Anuncis
Etiquetes: ,
%d bloggers like this: