Un ‘error’ de l’Ajuntament força l’enderroc d’una masia a Cànoves reformada als 90

La sentència que obliga a tirar a terra una casa a Cànoves perquè l’Ajuntament va atorgar les llicències de construcció sense haver demanat els informes a la Generalitat es fa efectiva aquesta setmana. Així, la masia reconstruïda a finals dels anys 90, propietat de Lluís López i la Mercè Pardo deixa d’estar dempeus per una errada burocràtica que el mateix alcalde, Josep Lluís López, ha atribuït a de l’anterior equip de govern. López també ha assegurat que derivarà totes les responsabilitats a l’arquitecte municipal que l’any 1996 no va fer bé la seva feina. Per la seva banda, els propietaris reclamaran 960.000 euros a l’Ajuntament en concepte de danys i perjudicis.

A principis d’aquesta setmana els propietaris ja havien tret de la casa, de 500 metres quadrats, tots els mobles, electrodomèstics i resta del parament, deixant la masia absolutament buida. “Ens han destrossat la vida moralment i econòmicament”, ha explicat el propietari, que va adquirir la casa i la finca de Can Teixidor juntament amb la seva dona l’any 1987. “La masia estava en molt mal estat”, indica López. Uns anys més tard van decidir enderrocar la casa i restaurar-la per a viure-hi. L’Ajuntament va atorgar les llicències de construcció pertinents i les obres van realitzar-se del 1997 al 1999.

L’any 2004, ara fa vuit anys, el veí va denunciar que l’Ajuntament no havia demanat permís a la Generalitat per atorgar les llicències de construcció. López i Pardo asseguren que desconeixien que el consistori havia de fer aquest tràmit i expliquen que van sol·licitar i pagar totes les llicències. “Encara no sé com el veí se’n va assabentar i jo no” remarca López assegurant que “creia que la construcció era del tot legal”.

El jutge va acabar donant  la raó al veí amb una sentència que data d’abril del 2009. Segons el matrimoni, el jutge deixa clar que la casa s’ha d’enderrocar perquè l’Ajuntament va atorgar les llicències sense demanar permís a la Generalitat. “I jo no tinc culpa de res”, explica el propietari, que té 70 anys i que en fa cinc que es va jubilar. El matrimoni també lamenta la “mala fe” del veí denunciant, que “no en treu res de tot això” més enllà de veure la casa enderrocada.

En canvi, el veí, Alfonso Martínez, ha explicat que la casa està construïda sobre un camí pel qual passaven la resta dels veïns, una circumstància que també ha confirmat l’Ajuntament. Martínez ha assegurat que el seu veí sabia perfectament que les llicències no tenien el tràmit de la Generalitat i que la construcció no era legal. S’ha queixat que per culpa de la situació d’aquesta casa la resta de veïns havien d’accedir als seus habitatges a peu des de la carretera.

 En el mateix sentit, ha explicat que l’actual camí per on passen els veïns és molt estret i no permet, per exemple, el pas dels camions que porten el gasoil. També ha indicat que la seva casa, en uns terrenys més elevats, s’està malmetent per la falta de murs de contenció al voltant del camí.

El matrimoni López-Pardo té previst demanar ara responsabilitats a l’Ajuntament de Cànoves. Reclamaran un total de 960.000 euros en concepte de danys i perjudicis, un import que calculen que correspon a la construcció de la masia i l’adequació dels terrenys. L’Ajuntament de Cànoves, per la seva banda, va valorar la casa en uns 500.000 euros, segons explica López.

L’alcalde de Cànoves i Samalús, Josep Lluís López (PSC), ha admès que en aquest procés hi va haver un “error” de l’arquitecte municipal que no va demanar els permisos necessaris a la Generalitat per atorgar les llicències d’obres. Per aquest motiu, ha avançat que derivarà totes les responsabilitats que sorgeixin del cas a aquest tècnic, que actualment ja no treballa a l’Ajuntament. De moment, ha anunciat que li derivarà els 40.000 euros de cost de l’enderrocament. L’equip de govern que va atorgar les llicències tenia com alcaldessa Loreto Romero, també del PSC.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: