Sant Esteve s’adhereix a l’Associació de Municipis per la Independència

L’Ajuntament de Sant Esteve de Palautordera va aprovar en Ple, per unanimitat, adherir-se a l’Associació de Municipis per la Independència de Catalunya a partir d’una moció presentada conjuntament per CiU i Independents per Sant Esteve (IxStE). La proposta, que va rebre el recolzament de la CUP, la va defensar el regidor Esteve Rosell (IxStE) que va assegurar que “ja n’hi ha prou de submissió a l’Estat espanyol” i va argumentar la importància de sumar-se a aquest moviment dels municipis per fer camí cap al dret a decidir de Catalunya iniciat a Vic. Els regidors de la CUP hi van donar suport, malgrat van voler fer incís que els moviments polítics a favor de la independència fa molts anys que treballen en aquest propòsit i, sovint, “amb impediments que s’han hagut d’anar salvant”.

També per unanimitat es va aprovar la moció presentada per la CUP sobre el pagament de l’IRPF i de l’IVA amb la que l’Ajuntament sol·licitarà a la Generalitat que estudiï mecanismes perquè els impostos recaptats al municipi els recapti l’Agència Tributària Catalana i, en part, es puguin quedar directament a Sant Esteve sense arribar a l’Estat. “És un acte de desobediència explícita a l’Estat, però hem de fer alguna cosa”, va defensar la formació recordant que aquesta era una via que s’havia obert a la mateixa Associació de Municipis de Catalunya que ja s’estava aprovant a diversos ajuntaments catalans.

L’alcalde del municipi, Salvador Cañellas, va recolzar que es demani  a la Generalitat que treballi en aquesta línia i va assegurar que “davant la situació i el que s’ha vist aquesta setmana”, amb la retallada del pressupost que l’Estat destinava a Catalunya, “hi estem d’acord”. 

 Tanmateix, abans del vot afirmatiu a la proposta, CiU va voler-se assegurar que aquesta iniciativa no implicaria que “l’endemà ens tanquin l’aixeta”. La CUP va assegurar que l’objectiu de l’Associació de Municipis per la Independència era aconseguir que la mesura “s’aprovi al màxim d’ajuntaments perquè hi hagi un gruix prou ampli que ho demanin”.

El debat del punt es va fer efectiu després d’aprovar, amb el vot contrari de la CUP, apujar el tipus de l’IBI un 6 per cent més sobre el 4 per cent que ja s’havia fixat per aquest 2012 a les ordenances, tal i com venia fixat per l’Estat espanyol. Un increment que situa el tipus impositiu a l’1,1 i que el govern de Sant Esteve ha decidit acceptar “per imperatiu legal”, va destacar l’alcalde. Altres municipis de la comarca s’han vist obligats, com el de Sant Esteve de Palautordera, a incrementar l’IBI malgrat ja havine fixat l’augment d’aquest impost a finals de l’any passat. 

La CUP va demanar la possibilitat d’incorporar una bonificació del 5 per cent a l’impost en aquells casos que es domiciliés el pagament, tal com permet la legislació. Una qüestió que es va deixar sobre la taula per poder-la estudiar amb deteniment i, si hi ha possibilitat d’aplicar-la, poder-la debatre en un Ple posterior.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: