‘La llegenda d’una espasa de Soler de Vilardell’ torna a Sant Celoni per Sant Jordi

La representació de la llegenda de Soler de Vilardell i els símbols que l’envolten serà un dels actes destacats de Sant Jordi que se celebraran a Sant Celoni. La representació del Centre Municipal d’Expressió de ‘La llegenda d’una espasa’ es farà aquest dissabte  i hi participaran més de 200 persones.  Un espectacle que combina llum, música i teatre per donar a conèixer els fets que van passar a Sant Celoni al voltant del segle IX quan, narra la llegenda, un terrible drac atemoria la gent que gosava passar pel camí romà.

 L’obra, d’una hora de durada, compta amb la participació d’un gran nombre d’entitats i associacions de Sant Celoni. En l’edició d’enguany, s’hi podran veure interpretant, tant musical com teatralment, els alumnes del Centre Municipal d’Expressió; la Colla Bastonera; els grups Rebrot Teatre, Troca i els Atrevits de l’Esplai; així com Almada Horitzons i Passaltpas. A més, la representació d’aquest any comptarà amb la col•laboració especial de l’Estudi de Dansa Margarita Ponce i de Xavier Alfaras, Carles Puche i Jaume Agustí que han elaborat un vídeo per a l’ocasió. Pel què fa al Centre Municipal d’Expressió hi intervindran alumnes del cor de petits, dels cors de joves i dones i de teatre, a més d’una orquestra integrada per alumnat de la jazzband, dels conjunts de percussió i altres alumnes.

 El guió de ‘La llegenda de l’espasa’ està elaborat per Joan Baixes, Pep Tarragó i Ramon Verdaguer, la direcció escènica ha anat a càrrec de Pep Tarragó i la música ha estat composta i estarà dirigida per Josep Maria Aparicio. En total, hi intervindran més de 200 persones entre músics, cantants, actors i balladors. Enguany, l’espectacle s’ha canviat d’emplaçament i no es farà a la plaça de la Vila com l’any passat, sinó a l’Ateneu. A més, es faran dues representacions, una a les 7 de la tarda i una altra a les 10 del vespre. El preu de l’entrada és d’1 euro i es podrà comprar, dissabte,  a les parades de la plaça de la Vila. 

Abans de les dues representacions, s’han programat dues cercaviles que sortiran mitja hora abans de l’espectacle des del carrer Major  i que portaran al públic fins a l’Ateneu.

Els actes de commemoració a Soler de Vilardell, però, no queden només en la representació de la llegenda, sinó que s’han programat diverses activitats durant tot el cap de setmana. La primera activitat és dissabre, a dos quarts d’11 del matí a la plaça de la Vila, amb la sortida de la cercavila del drac de Vilardell fins a la Roca del Drac acompanyats del gegantó de l’escola Soler de Vilardell i dels Timbalers de la Colla de Diables. Els actes homenatjant la llegenda d’aquesta cavaller tan valent acabaran, diumenge, amb les portes obertes i la visita comentada a Sant Llorenç de Vilardell de 5 de la tarda a les 8 del vespre.

La Colla de Diables de Sant Celoni ha organitzat per a aquest dissabte, a dos quarts d’11 del matí la tradicional cercavila amb el drac de Vilardell que començarà a la plaça del a Vila i que arribarà fins a la Roca del Drac. El drac de Vilardell estarà acompanyat del gegantó de l’escola Soler de Vilardell i dels timbalers de la Colla de Diables.  Un cop a la roca, a tres quarts de 12 del migdia, s’explicarà la llegenda de Soler de Vilardell i es farà la presentació del fulletó ‘Vilardell i la Roca del drac’. A l’acabar, es tornarà a la plaça de la Vila amb una altra cercavila.

La de Soler de Vilardell és una de les llegendes més llustrades de la història de Catalunya i ja que se’n té notícies des dels anys 1385-1391 en què Eiximenis en parla en un dels seus llibres. Sant Celoni compta amb una roca anomenada del drac a la plana del Molí d’en Coll. Les runes de la casa pairal de Vilardell encara són visibles i també existeix l’ermita de Sant Erasme.

Etiquetes:
%d bloggers like this: