L’escola Carulla d’Arbúcies, pionera en prevenir el maltractament infantil amb un conte

L’escola pública Dr. Carulla d’Arbúcies iniciarà la primera experiència pedagògica per treballar amb els infants el maltractament amb el conte ‘El tresor de l’Elna’ com a base de treball. Aquesta narració és la primera part del projecte Obre els ulls que ha engegat l’Associació Àmbar d’Arbúcies amb la finalitat de combatre el maltractament infantil. Una representant de l’entitat, Cristina Badia, ha assenyalat que “la major part de persones involucrades en aquest projecte som gent d’Arbúcies i, per tant, crec que era el millor lloc per iniciar aquest trajecte”. “Des d’Àmbar treballem en projectes per combatre el maltractament en totes les seves manifestacions”, com ara  la violència física passant per a la psicològica, la sexual i l’econòmica. Badia va afegir que “qualsevol persona que ens plantegi algun problema d’aquest tipus rebrà l’assessorament  adequat, perquè comptem amb persones molt preparades en el camp de l’educació, la psicologia, el treball i l’educació social i el dret”. Badia feia aquestes reflexions  durant la presentació del conte en un acte al Museu Etnològic del Montseny.

 ‘El tresor de l’Elna’ és la primera part del projecte Obre els ulls, que ha iniciat l’Associació Àmbar amb la finalitat de combatre el maltractament infantil. El conte va ser presentat al Museu Etnològic del Montseny amb la presència del regidor d’Ensenyament, Jaume Salmeron, el regidor de Cultura, Albert Mañé, i la regidora de Polítiques d’igualtat, Amàlia Delgado, i de les autores del llibre, Marta Navales (il·lustradora) i Elena Ferreira (redactora), així com els arbuciencs Cristina Badia i Jaume Torroella, en representació d’Àmbar. “No és simplement un conte”, va afirmar  Badia, que va afegir que “s’ha de convertir en una eina de treball a les escoles per aconseguir eradicar  el maltractament infantil”.

El conte va dirigit a nens d’entre 4 i 10 anys, l’etapa on són més vulnerables a les agressions psicològiques i físiques. En el conte es planteja la necessitat d’aprendre a dir no, davant de situacions que poden anar degenerant fins a convertir-se en agressions directes o subtils.

El projecte es complementa amb una guia didàctica realitzada conjuntament amb el pedagog i mestre, Jaume Torroella, on no solament s’analitzen els continguts del conte sinó que es marquen unes pautes didàctiques amb activitats per realitzar a l’aula, amb la intenció d’aconseguir una millor comprensió del problema. “L’objectiu principal de la guia és ajudar als mestres a treballar el conte amb els infants per millorar les relacions personals dels alumnes com a mitjà de prevenció i intervenció en les relacions abusives”, va explicar Torroella. El conte ‘El tresor de l’Elna’ ja va ser presentat la setmana passada a Cardedeu i es presentarà també a Barcelona en els propers dies.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: