Primera assemblea de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca del Baix Montseny

Una vintena de persones van participar dissabte a la primera assemblea de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) del Baix Montseny celebrada a Sant Celoni. Durant la sessió es va acordar convocar una segona assemblea el proper dissabte, 28 d’abril a les 7 de la tarda a la plaça de la Vila. Les impulsores d’aquesta iniciativa social a la comarca són tres joves que tenen per objectiu evitar que més persones siguin desnonades dels seus domicilis per no poder pagar el deute hipotecari contret amb una entitat financera, van explicar a l’acte.

Durant l’assemblea, les representants de la PHA van explicar que el principal objectiu de la iniciativa és la de fer pressió perquè els bancs es desdiguin de continuar amb aquesta pràctica i facin un gir en els seus mètodes optant per la dació en pagament més el lloguer social. És a dir, que el banc es quedi amb l’habitatge de la família afectada de manera que el deute hipotecari quedi saldat i que permeti a aquestes persones seguir residint a la mateixa vivenda pagant un lloguer social, adaptat als recursos econòmics de la família.

La voluntat de la Plataforma també passa per construir una base social a tota la comarca perquè, en el cas que s’hagi de practicar un desnonament en alguns dels municipis, hi hagi una sèrie de persones disposades a desplaçar-se al domicili concret per evitar el desnonament. A banda de poder donar les eines i la informació necessària als afectats perquè puguin intentar buscar una solució als seus problemes financers amb el banc. En aquest sentit, un tècnic de l’Ajuntament de Sant Celoni present a l’assemblea va explicar que l’Oficina d’Habitatge del Baix Montseny amb seu a Sant  Celoni ja disposa des del 29 de març de l’Oficina d’Ofideute, que pretén ser un instrument mediador entre la família i l’entitat financera.

Durant la sessió, una de les impulsores de la iniciativa social va oferir una conferència sobre la situació jurídica de l’habitatge tant a Catalunya com a l’Estat. En aquest sentit, va criticar que es disposés d’habitatges protegits però que fossin les promotores privades les que s’encarreguessin de gestionar aquestes vivendes i no un organisme públic. També es va subratllar que els problemes que han sorgit arran de les hipoteques que es van firmar abans que explotés la bombolla immobiliària “no és culpa de les famílies, sinó de l’estructura” fent referència a que es vol fer creure que els afectats per la hipoteca són els responsables de la situació que pateixen i no les entitats financeres. A l’assemblea de la PAH també hi van assistir membres de la CUP de Sant Celoni que van mostrar el seu suport a la Plataforma, així com representants del Casal Quico Sabaté i de l’Associació d’Equatorians de Sant Celoni.

D’altra banda, i també en el marc de l’habitatge, l’Ajuntament de Sant Celoni va celebrar dijous una sessió informativa sobre el servei Ofideute amb més duna vintena de persones entre directors d’entitats financeres que representaven 8 sucursals del municipi, representants d’entitats socials i els quatre grups polítics municipals a la Rectoria Vella. A la reunió d’ahir es van exposar actuacions possibles per a evitar execucions hipotecàries i es va obrir la porta a un espai de diàleg per a facilitar la consecució d’acords en els casos que es presentin al municipi.

L’Oficina d’Habitatge, que presta el servei d’informació i assessorament general sobre qüestions d’habitatge, va detectar un augment de sol·licituds d’informació relatives a quotes impagades, o que en breu poden trobar-se en aquesta situació, de préstecs hipotecaris, ha informat l’Ajuntament. Això va motivar un treball específic de l’Oficina d’Habitatge per procurar  disminuir  l’allau de persones que, per no poder pagar la quota hipotecària, es queden sense habitatge.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: