Sant Pere celebra l’Aplec de Sant Elies i ofereix una visita guiada a l’ermita

Dimecres, 25 d’abril, els veïns de Sant Pere de Vilamajor participaran al tradicional Aplec de Sant Elies que se celebra des de fa sis segles a l’esplanada de l’ermita. La caminada d’ascens al turó començarà a les 8 del matí des de davant de l’Ajuntament i a les 12 del migdia s’oficiarà la missa a l’ermita en la que es farà la benedicció dels panets de Sant Elies i es cantaran els goigs. La principal novetat d’aquest any serà la visita guiada a l’ermita que ofereix a la 1 del migdia el Punt d’informació la Mongia. Aquest acte permetrà conèixer, de la mà d’Higini Herrero, elements com la història, l’origen i la llegenda d’aquest temple, la festa, com es va construir la primera capella, com es va modificar i qui la va enderrocar, a més d’altres elements que permetran als assistents conèixer millor aquest espai emblemàtic del municipi.

També després de la missa es donarà a conèixer el disseny guanyador del concurs de cartells de la Festa Major 2012 que aquest any s’ha convocat entre els alumnes de l’IES Vilamajor. Ja a les 2 del migdia, els participants a l’Aplec podran disposar-se a dinar amb la fideuada popular que cada any s’ofereix a l’esplanada de l’ermita. El preu dels tiquets per a l’àpat és de 6 euros i s’hauran d’adquirir prèviament a l’Ajuntament o a la Mongia. Després de l’àpat, els alumnes de l’Escola de Música de Sant Pere oferiran un concert que posarà punt i final a la cita d’enguany.

Els orígens de l’Aplec de Sant Elies es remunten al segle XV, quan una gran sequera seguida d’epidèmies va afectar a la població de Vilamajor i rodalies. Els prohoms de la vila van demanar consell a l’abat de Santa Fe que els va assegurar que era una maledicció de la que només els podia protegir Sant Elies. Per aquest motiu van prometre que si Sant Elies els ajudava li construirien una capella al turó situat entre el Cortès i el Terrer i hi pujarien cada any en processó. Amb el temps, aquesta capella es va convertir en ermita i, fins el 1914, va ser ocupada per un ermità. Cada any des d’aleshores, es puja a l’ermita a demanar pluja.

Etiquetes: