Palautordera es cura en salut i habilita al pressupost els 4 milions estalviats

L’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera ha volgut evitar sorpreses d’última hora i, amb un Ple extraordinari i urgent celebrat ahir, divendres, al migdia, estava previst que aprovés fer una modificació del pressupost de 2012 per incorporar els 4 milions d’euros amb què comptava de romanent de tresoreria a una partida de ‘despeses imprevistes i funcions no classificades’. El motiu d’aquesta mesura és l’alerta formulada per les entitats municipalistes Federació Catalana de Municipis (FCM) i Associació de Municipis de Catalunya (AMC) als ajuntaments, segons la qual el projecte de Llei orgànica d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera que impulsa el govern Rajoy podria obligar als municipis que disposin de romanent de tresoreria a destinar-lo íntegrament a eixugar el deute dels ajuntaments.

Tot i que es basa en una interpretació de l’actual text del projecte, que podria entrar en vigor el proper 2 de maig, alguns ajuntaments temen que, quan es desplegui la llei amb un reglament, aquesta obligació de destinar el superàvit i el romanent de tresoreria a fer front al deute quedi clarament explicitada i no hi hagi possibilitat de fer marxa enrere.

Per aquest motiu Palau ha assignat els 4 milions de què disposa, i que, en bona mesura, vol reservar per fer front al tancament de l’abocador de les Valls, a una partida generalista que, a més, ha declarat “no disponible”, ha explicat l’alcalde, Jordi Xena. Així, ha assenyalat Xena, “només en futurs plens es pot declarar la disponibilitat” d’aquesta quantitat i, en definitiva, afirma aquest import estalviat fins a la data “no es pot gastar si no passa per Ple”.

L’alcalde assenyala que aquesta darrera mesura s’ha adoptat com a garantia, ja que, en cas contrari, en passar a formar part del pressupost en un àmbit tan genèric com ‘despeses imprevistes’ permetria al govern fer-ne ús quan volgués. La pretensió del govern, però, ha explicat Xena, no era altre que fer un canvi formal al Pressupost que significa que “a nivell pràctic se li canvia el nom, però l’operativa serà la mateixa que si fos romanent de tresoreria”.

Finalment, Xena assenyala que “el que no volem nosaltres, que estem bé i tenim liquiditat és que la llei ens pugui afectar” en el sentit que, si s’aplica en els termes que han advertit les entitats municipalistes “ens podrien penalitzar” per disposar de romanent de tresoreria.

Etiquetes: ,