Salut recomana que els joves del Baix Montseny es tornin a vacunar de la triple vírica

El Departament de Salut ha recomanat tornar a vacunar de la triple vírica a 17.000 joves de les comarques gironines que van ser vacunats entre els anys 1994 i 1996. Segons el Departament, les dosis administrades durant aquests anys no eren prou efectives contra la malaltia de les galteres. Salut ha pres aquesta decisió després de constatar que la majoria de les persones que han patit el brot de galteres a la demarcació de Girona havien estat vacunades durant aquests anys.

L’epidèmia de galteres, que va començar el desembre del 2011 encara està activa i ja s’han comptabilitzat 106 casos a la demarcació gironina. La malaltia de les galteres -també coneguda com parotiditis- és una afectació aguda i molt contagiosa que es caracteritza per la inflamació de les galtes de la cara. Les comarques del Baix Montseny nord, Gironès, Baix Empordà i la Selva han estat les zones més afectades tot i que també han aparegut casos a d’altres comarques de la Regió Sanitària de Girona.

La prevenció de la malaltia es duu a terme amb dos dosis de vacuna triple vírica, una vacuna que conté els components del virus del xarampió, la rubèola i la parotiditis. De moment, els joves afectats per la soca de vacuna esmentada rebran una carta on detallen les característiques de la malaltia i els recomanen que es tornin a vacunar. En alguns casos, les dosis es poden tornar a administrar als centres escolars.

A Catalunya, des de l’any 2001 fins al 2006, la freqüència de brots de parotiditis notificats va ser molt baixa, entre 0 i 3 brots l’any. L’any 2007, coincidint amb l’augment observat a d’altres països i d’altres comunitats autònomes, es va registrar un important augment en el nombre de brots declarats, que van arribar a un total de 34. A partir de llavors, el nombre de brots declarats anualment va disminuir, essent 12 l’any 2008, 2 l’any 2009, 4 l’any 2010 i 7 l’any 2011.

El temps en què els malalts poden contagiar altres persones va des dels 3 dies abans que la malaltia es manifesti fins a 4 dies després d’aparèixer l’inflor de les galtes, encara que pot allargar-se fins a 9 dies. Des que una persona susceptible s’ha infectat fins que apareixen els primers símptomes de galteres poden passar entre 14 dies i 25 dies.

Quan aparegui un cas de parotiditis en una llar d’infants, escola o en algun altre tipus d’institució o lloc d’agrupament de persones com grups de lleure, equips esportius etc, s’ha de comunicar de manera ràpida als serveis de salut pública corresponents. Aquests duran a terme les actuacions pertinents per tal d’evitar que es produeixin més casos.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: