Otero i Boada presenten a Barcelona l’obra ‘El patrimoni socioecològic de la pagesia’

Dijous 3 de maig a les 7 de la tarda, Iago Otero, investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona i Martí Boada, director d’aquest ens, presenten a la llibreria Abadia de Barcelona, situada al carrer Ausiàs Marc, el llibre ‘El patrimoni socioecològic de la pagesia. L’exemple d’Olzinelles, al massís del Montnegre (Serralada Litoral)’. Amb aquesta obra, editada per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Otero i Boada van rebre el  XXIII Premi de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú.

El treball investiga la connexió entre la desaparició de la pagesia d’Olzinelles, al Montnegre, i la pèrdua de la diversitat biològica que depenia de les feines dels camps, els boscos i el bestiar. Després d’una breu narració dels processos clau de la història d’Olzinelles l’obra analitza les pràctiques de gestió dels recursos locals i la relació peculiar que la comunitat pagesa establia amb el seu entorn.

En aquest sentit, es defineix un concepte de patrimoni com un conjunt d’interaccions, entre persones i entre aquestes i el seu medi, així com pràctiques de gestió dels recursos que, situades en un context geogràfic i històric concret, configuraven paisatges diversos, autònoms i resistents a pertorbacions.

Així, a través de l’exemple d’Olzinelles, el treball mostra com la recerca sobre les cultures populars locals pot ajudar a donar respostes a les preocupacions científiques per la pèrdua planetària de diversitat biocultural.

Ramon Miró, membre del jurat del Premi de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú va destacar, durant el lliurament, que “el llibre és un estudi força rigorós i tècnic, gairebé un informe” que, alhora, “travessa una línia de poesia i humanitat que beu en les idees que sobre la pagesia i sobre el paisatge té el poeta i pintor Perejaume, amic dels dos [autors] i habitant de la vall estudiada”.

Anuncis
Etiquetes: ,
%d bloggers like this: