Segon entrebanc del TSJC en pocs mesos a l’obertura de l’estació d’ITV a Sant Celoni

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el pla territorial de les noves estacions d’ITV que va aprovar la Generalitat la passada legislatura i que contemplava la construcció de 16 noves estacions, entre les que s’hi compta la de Sant Celoni. Amb aquesta decisió, el TSJC deixa a la corda fluixa l’obertura de l’estació de Sant Celoni, construïda per Atisae, i sobre la que ja pesa una suspensió cautelar dictada el 21 de setembre per un recurs interposat per una de les empreses que es van presentar al concurs per aconseguir la concessió, Certio ITV SL.

L’actual decisió del  Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que encara es pot recórrer al Tribunal Suprem (TS), dóna la raó a l’empresa OCA, Inspecció Tècnica de Vehicles SA, que gestiona diverses estacions d’ITV a l’Aragó i a la Rioja i que considerava que els dos decrets que va aprovar la Generalitat per a la implantació de les noves estacions incomplien la directiva europea de serveis. La normativa que va aprovar el tripartit i tenia, també, com a objectiu adequar progressivament l’oferta del servei d’inspecció tècnica de vehicles a les necessitats del mercat. En aquest sentit, preveia afegir 16 estacions més a les 44 existents a Catalunya i va modificar els criteris perquè entressin més operadors en un sector que estava gestionat íntegrament per Applus+ (amb un 80 per cent de les estacions) i RVSA (amb el 20 per cent restant).

OCA va decidir interposar el recurs al considerar que els decrets aprovats per la Generalitat incomplien la directiva europea de serveis i el TSJC li ha donat la raó. Per exemple, segons aquesta directiva, l’activitat de les ITV no pot implicar exercici d’autoritat. A més, aquesta mateixa directiva desplega els principis de lliure establiment i prestació de serveis establerts, mentre que la normativa aprovada pel tripartit exigia un “desplegament territorial mínim per comarques”. Un desplegament que va permetre que Sant Celoni fos un dels municipis candidats a acollir l’estació d’ITV.

Plou sobre mullat, doncs, en el cas de Sant Celoni ja que de les 6 noves estacions que ja havien passat per concurs públic, les tres obres que s’havien adjudicat a l’empresa Atisae, a Sant Celoni, les Borges Blanques, van ser suspeses cautelarment a partir del recurs presentat per una de les empreses que havia optat al concurs sense èxit: Certio. És per aquest motiu que l’estació celonina estava pendent d’una resolució judicial per poder obrir les portes al públic, en cas que se li donés la raó, però aquest segon recurs ha fet augmentar encara més la incertesa sobre el futur d’aquest nou servei.

Precisament l’alcalde de Sant Celoni, Joan Castaño, es va interessar recentment per l’obertura de l’estació, que ha de donar servei a tot el Baix Montseny, demanant informació per carta al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat. El director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial, Josep Canós, ha assegurat a Castaño, també per carta que “mentre no s’aixequi aquesta suspensió cautelar, la nova estació d’Inspecció Tècnica de Vehicles de Sant Celoni no podrà entrar en funcionament”. També afirma que, davant la suspensió dictada pel TSJC, el Departament d’Empresa i Ocupació va comunicar a l’empresa Atisae “que no pot executar cap acte vinculat a l’autorització de construcció de les estacions” que se li van adjudicar a Sant Celoni, Borges Blanques i Amposta. Una mesura que, almenys a Sant Celoni, l’empresa no ha seguit ja que l’obra està pràcticament conclosa.

Per més Inri, Ramon Puignou, l’administrador de l’empresa que ha interposat aquest primer recurs, Certio,  també s’ha vist implicat en una presumpta trama irregular de concessions d’ITV destapada ara fa un mes, amb la que s’han imputat dos alts càrrecs i tres empresaris, actualment en llibertat amb càrrecs. El 2010 era el primer any que s’obria un concurs públic per a la concessió d’estacions d’ITV i un cop aconseguirda la suspensió cautelar intentaven, suposadament, aconseguir l’adjudicació aprofitant el canvi de govern.

Anuncis
Etiquetes:
%d bloggers like this: