El celoní Pau Gener se submergeix en el món de la narrativa amb ‘Home a l’aigua’

El poeta de Sant Celoni, Pau Gener, ha culminat la seva aventura de submergir-se en el món de la narrativa amb la publicació del seu darrer llibre, ‘Home a l’aigua’, que presenta aquest dissabte, a dos quarts de 8 del vespre a la llibreria els 4 Gats de Sant Celoni en un acte que comptarà amb la intervenció de l’autor i l’editor.  Gener descriu aquesta darrera obra com un “llibre limítrof entre la poesia i la narrativa”. Més d’un centenar de relats breus, que no superen la pàgina de llargada, van teixint amb un llenguatge poètic un seguit de fils narratius a partir de personatges com Michael Jordan, la senyora de l’hostal, els paletes de la bastida i molts d’altres. Un entramat que ha qualificat de “novel·la d’aventures” però amb un aire i un llenguatge que evidencia “que vinc de la poesia”.

L’obra està estructurada en tres blocs: ‘Home a l’aigua’; ‘Adéu a tots’; i ‘Vingui a nosaltres el vostre regne’. El primer, explica, fa referència “al què llencem a la realitat cada dia”. El segon concentra les narracions de crítica social, especialment a la banca i a la borsa. El darrer hi aporta el punt d’esperança. Tot i amb això no es tracta de temes uniformes perquè tot i que, explica Gener, “a mi m’ho suggereix, no és explícit” perquè més que “predicar certeses convido a la gent a què se les pregunti”. “Si fos un llibre d’autoajuda”, ironitza, “seria el gran mètode pel dubte universal”.

La botiga de mobles, els espants a la matinada, la denúncia i l’esperança, l’humanisme de soca-rel, la pessigolla i el somriure, el crit i la paraula que ens acosta són alguns dels elements del llibre ‘Home a l’aigua’, al que no ha oblidat d’incloure referències explícites a Sant Celoni com Can Maitanquis o Ca l’Enganxa-ànimes. També hi ha dedicatòries especials, com al jove celoní Xavier Novell, mort fa uns anys en accident de bicicleta.

Nascut a Sant Celoni el 1977, Pau Gener amplia amb aquesta obra els terrenys artístics que ha explorat al llarg de la seva trajectòria, iniciada en el món del teatre amb referents formatius com Guillem-Jordi Graells o Sànchez Sinisterra. Al marge de la poesia, amb diversos llibres editats, també s’ha prodigat en l’àmbit dels curtmetratges o la música, escrivint la lletra de temes per diversos grups. Tot i això, el fet poètic, que considera que “em venia d’instint” és el què l’ha portat a voltar mig món.

Amb aquesta obra, tornarà a fer gira arreu de Catalunya. De moment, avui, als Quatre Gats, signarà exemplars d’aquest ‘Home a l’aigua’ editat per Tushita Edicions, que compta amb un epíleg de Jaume Pons de Lorda i una portada dissenyada per Xavi Plana. Per Sant Jordi també serà a les parades de la plaça de la Vila per acomplir amb un dels avantatges que, explica, té el fet de ser autor de poble: “coneixes els teus lectors i amb aquest contacte directe vas desenterrant una mica la indústria de la televisió”. “La proximitat és un bon camí”, assegura.

Etiquetes: