Crònica.- El Suis. L’hotel de les entitats celonines

Per saber d’on venim i on estem ens cal fer memòria històrica, perquè la memòria i la història van juntes per entendre i fer fort el present. Els records d’en Jordi Cairol ens situen en el passat de l’Hotel Suís. Els oncles Miquel i Lola ens transporten a l’origen actual del nom de l’establiment ja que l’oncle d’en Jordi treballava a l’Hotel Suizo de Barcelona. El Suizo de la ciutat acollia, ja aleshores, tertúlies socials i polítiques amb gent de classe social alta. D’aquí prové el vincle. Els propietaris de Can Valls d’Olzinelles, assistien a les tertúlies de l’Hotel Suizo barceloní i eren els propietaris de l’edifici situat a la plaça major de Sant Celoni.

Als anys 20 ofereixen a l’oncle Miquel si es vol fer càrrec de l’obertura de l’Hotel Suizo en l’edifici de la seva propietat a la nostra vila. L’oncle Miquel dirigirà El Suís fins a l’any 1939 que el rellevarà el seu nebot Josep Cairol (pare d’en Jordi i avi de l’Eva i la Glòria) qui llogarà l’establiment on ja treballava amb els seus oncles. A l’any 1960 la família Cairol adquireix l’Hotel amb una operació de compra-venda pel valor de l’època i que aniran pagant a terminis fins a esdevenir-ne els propietaris.

Actualment el relleu generacional a l’Hotel Suís es fa evident amb l’Eva i la Glòria que compten amb la reraguarda ben defensada pels seus pares: en Jordi i la Rosa. Ell exercint de patriarca amb els seus records i l’experiència adquirida durant tota la seva vida lligada a l’activitat del Suís. Ella amb la presència acurada i la fortalesa ben arrelada. També amb la incorporació d’en Miquel Comes, company de l’Eva, que és, sens dubte, l’enllaç amb el present tecnològic que connecta l’establiment més enllà de les fronteres de la plaça de la vila.

La clientela també ha experimentat el mateix relleu en les generacions i ha anat passant la tradició de freqüentar El Suís d’avis, a pares i a fills. Totes les persones que vivim quotidianament la vida del poble segur que hem gaudit de l’espai del cafè de l’Hotel, a voltes, perquè concertar una cita al Suís amb la gent que bé de fora en facilita la trobada o bé, perquè és un meravellós mirador de la vida de la plaça de la vila. Amb tot és evident que l’establiment segueix la tradició de l’esperit hoteler i s’ha anat convertint en un centre de reunions per a la majoria d’entitats del municipi. També per a grups polítics, associacions esportives o per a sessions professionals. Les parets, las taules,les cadires, les habitacions de l’Hotel segur que tenen en la seva memòria un bon grapat de secrets.

Ja des del 1906 quan el primer pis de l’edifici acollia la seu del Círcol Autonomista fins a l’actualitat que es testimoni silenciós de les trobades de grups de totes les ideologies que conformen el panorama polític de la vida celonina. Confesso haver intentat pressionar en Jordi perquè compartís amb mi algun secret de la nostra història recent però no m’en vaig sortir. La seva professionalitat per damunt de tot. Ho entenc i ho valoro. Sens dubte, la professionalitat, el tracte amable, l’amor per l’edifici i la feina ben feta d’en Jordi, la Rosa, l’Eva, la Glòria i en Miquel són els ingredients necessaris per fidelitzar una clientela que té sempre present El Suís per a les seves trobades associatives, de lleure, ideològiques, professionals o socials.

Cal desitjar que les tres estrelles que il·luminen l’entrada, guanyades amb les millores i l’adaptació de l’espai a les noves èpoques, siguin l’inici d’un futur pròsper per a l’impressionant edifici testimoni silenciós del dia  a dia del poble. Adela Gener/BMPress

Etiquetes: